Rizea, fraude europene sub ochii lui Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Şova (PSD) a oferit consiliere juridică Agenţiei pentru Tineret, condusă de Cristian Rizea (PSD), chiar în perioada în care, conform UE, au fost deturnate fonduri europene. Avocatul Dan Şova a semnat personal, în 2004 - 2005, contractele de asistenţă juridică cu instituţia condusă de Cristian Rizea, în baza cărora a încasat mii de euro lunar.

Pe lunga listă a instituţiilor conduse de membri PSD, de la care senatorul-avocat Dan Şova (38 de ani) a primit contracte de asistenţă şi consiliere juridică, se numără şi Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT).

Citiţi şi:

Autodenunţul lui Şova

Şova: Ponta nu a fost asociat în firma mea şi nu a primit nicio maşină cadou

Ponta, Şova şi banii dintre ei

Contractele cu ANSIT au fost încheiate de casa de avocatură ,,Şova, Raţiu & Asociaţii" şi semnate chiar de partenerul-coordonator al societăţii, avocatul Dan Şova, în 2004 şi 2005. Adică, în perioada în care instituţia de stat era condusă de prietenul şi colegul său de partid, actualul deputat Cristian Rizea (42 de ani). Iar potrivit contractelor, Rizea a fost consiliat juridic de Şova pentru tot ce însemna achiziţii, alocări de fonduri, disciplină financiar-contabilă sau orice documente care putau antetul ANSIT.

Dan Şova, prins cu încă un contract primit de la un coleg de partid  Foto: agerpres



Cu toate acestea, Cristian Rizea este acum anchetat de DNA pentru deturnarea a 1,1 milioane de euro din fondurile europene alocate programelor pentru tineri, chiar în perioada în care a fost sfătuit de Dan Şova. Ancheta anticorupţie a fost deschisă în urma unui audit al Comisiei Europene.

Contractul cu şova, 2.000 de euro pe lună

În contractul de asistenţă juridică încheiat de Dan Şova cu ANSIT, la 15 septembrie 2004, se precizează că avocaţii vor presta, la cererea clientului, servicii de consultanţă ,,în materie comercială, fiscală, disciplină financiar-contabilă, în materia contractelor bancare şi comerciale, precum şi în orice documente cu implicaţii juridice ce vor fi încheiate de către acesta cu partenerii de afaceri, societăţi comerciale, bănci, organizaţii economice, instituţii de stat ori alte persoane fizice sau juridice române ori străine".

image

Contractul semnat de Dan Şova şi Cristian Rizea în 2004



La aceasta se adaugă consultaţii pe noutăţile legislative care au ori ar putea avea implicaţii asupra instituţiei şi ,,asistenţă juridică şi reprezentare în litigii în faţa organelor administraţiei de stat şi judecătoreşti". Prin aceste contracte, practic, firma de avocatură a lui Dan Şova îi lăsa pe juriştii ANSIT fără obiectul muncii. Avocaţii lui Şova făceau totul. Pentru această muncă, Şova a estimat că societatea sa de avocatură îşi va aloca 40 de ore lunar, plătite cu 50 de euro/oră. În total, 2.000 de euro pe lună. Asta, în cazul în care avocatul nu presta ore suplimentare, plătite cu 70 de euro fiecare. Nu au fost uitate nici cheltuielile de deplasare sau cazare, dacă situaţia o impunea, care urmau să-i fie decontate juristului-avocat şi politician odată cu onorariul lunar.

1,1 milioane de euro - cifră cu ghinion

Contractul, încheiat pe o perioadă nedeterminată, pare să fi constituit un model pentru contractele ce urmau să fie semnate de firma lui Şova, trei ani mai târziu, la complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Şi la ANSIT, ca şi în contractele „energetice", pentru fiecare proces urma să fie încheiat câte un act adiţional care să prevadă modalităţile de plată: achitarea unui onorariu de început, de maximum 2.000 şi minimum 1.000 de euro, plătit înainte de declanşarea oricărui demers în instanţă; achitarea unui onorariu fix de 1.000 de euro pentru fiecare etapă a procesului şi achitarea unui onorariu de succes raportat la suma ce urma să fie recuperată în instanţă. Dacă la Turceni şi Rovinari, anchetatorii acuză fosta firmă de avocatură a lui Şova că ar fi primit necuvenit 1,1 milioane de euro, în cazul ANSIT, Comisia Europeană cere returnarea unei sume tot de 1,1 milioane de euro, care ar fi fost deturnată în perioada 2003-2005.

Potrivit documentelor, la doar o săptămână de la semnarea primului contract, pe 22 septembrie 2004, ANSIT cere firmei de avocaţi să-i transmită „opinii legale privind regimul juridic al contractelor de achiziţie publică, analiza reglementărilor aplicabile în materie şi a regulilor ce trebuie respectate" la atribuirea  unor astfel de contracte. Şi, tot în septembrie 2004, avocatul Şova a transmis, la rândul lui, nota de onorariu prin care cerea plata a 40 de ore de muncă, din care şase ore au fost alocate studiului legislaţiei, iar 34 de ore redactării Opiniei legale (106 pagini).

Rizea: ,,E o imixtiune a politicului la Bruxelles"

Fostul client al lui Dan Şova, deputatul PSD Cristian Rizea are, în schimb, explicaţii atât pentru contractele încheiate cu casa de avocatură, cât şi pentru acuzaţiile aduse de oficialii de la Bruxelles. ,,Da, da, da... am fost consiliat juridic de «Şova, Raţiu&Asociaţii» şi au mai fost două case de avocatură. Dar am documente, pentru că eu, când am plecat de la ANSIT, mi-am făcut copii după toate documentele. Şi să vă spun ceva: Legea achiziţiilor publice nu te obligă să faci licitaţie publică la atribuirea contractelor de asistenţă juridică. Poţi să le acorzi liniştit cu încredinţare directă, nu este nicio problemă", a dat asigurări Rizea.

Cât despre acuzaţia de deturnare de fonduri europene care i se aduce, deputatul PSD acuză o imixtiune a puterii din România în activitatea Comisiei Europene.

„Eu am fost ultimul care mi-am pus semnătura pe acele documente. A fost ofiţerul care a urmărit modul în care ONG-urile respective au folosit banii, a semnat directorul de la Juridic, directorul economic, erau patru comitete din care făceau parte membri ai societăţii civile, care analizau proiectele pe fonduri europene (...) Ce să înţeleg eu atunci? Pot să mă gândesc că e o imixtiune a politicului în activitatea celor de la Bruxelles", susţine deputatul PSD.

10.000 de euro, un audit juridic

Contractul încheiat de ANSIT cu casa de avocatură a lui Dan Şova în 2004 a fost urmat, în iunie 2005, de un altul care stipula achitarea unui onorariu de 10.000 de euro avocaţilor care urmau să facă o ,,analiză juridică" a tuturor contractelor încheiate de ANSIT în perioada 2003 - 2004. Este vorba chiar de contractele care, cinci ani mai târziu, avea să fie auditate şi de Comisia Europeană. Experţii de la Bruxelles au descoperit că fondurile europene atribuite unor organizaţii nonguvernamentele din România, în baza proiectelor depuse de acestea din urmă la ANSIT, au fost folosite în alte scopuri.

Deşi i s-a solicitat, oficia, un punct de vedere legat de contractele încheiate de ANSIT, senatorul Dan Şova a refuzat să ofere orice explicaţie. Nici în conferinţa de presă, pe care a organizat-la data de 24  iunie, nu a făcut nici cea mai mică referire la aceste contracte.

Fals în declaraţii de sute de mii de euro

Surse judiciare susţin că deputatul PSD Cristian Rizea este suspectat şi de spălare de bani, dat fiind că în conturile sale personale s-au derulat, în ultima perioadă, mai multe tranzacţii suspecte. Anchetatorii ar fi sesizat faptul că la anumite intervale de timp, din conturile lui Rizea intră şi ies sume importante de bani, de ordinul a sute de mii de euro.

image

La 9 aprilie 2010, Rizea declarase două credite de la persoane fizice, de 300.000 de euro, care au dispărut după 15 zile



„Am returnat banii"

O tranzacţie ce ar putea fi considerată suspectă de inspectorii de integritate a apărut anul trecut în declaraţiile de avere ale deputatului PSD. Astfel, în declaraţia de avere completată la 9 aprilie anul trecut, acesta a înscris două împrumuturi, unul de 200.000 de euro, şi altul de 100.000 de euro, luate de la o persoană fizică în 2009, cu data scadentă 2010. În următoarea declaraţie de avere, depusă două săptămâni mai târziu, pe 26 aprilie 2010, cele două împrumuturi dispar pur şi simplu. Deputatul nu le-a înscris nici măcar ca fiind returnate, deşi legea îl obligă să facă acest lucru.

Cristian Rizea susţine că declaraţia sa de avere este curată: „Nu le-am mai înscris (sumele de 200.000 şi de 100.000 de euro), pentru că am returnat banii şi am şi o declaraţie, autentificată la notariat, care certifică faptul că am dat banii înapoi. Am vrut să facem o afacere, eu şi un prieten al meu. Am vrut să construim două case la malul mării şi să le vindem. Era într-adevăr o afacere. Am şi proiectele: puteau fi ridicate acolo fie un imobil P+4 şi o casă, fie un duplex. Doar că, din cauza crizei, cumpărătorul s-a răzgândit şi afacerea a picat. De aceea i-am returnat banii partenerului meu", explică deputatul.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din iunie anul acesta, deputatul PSD nu are nici case, nici terenuri. Faptul că nu a menţionat returnarea banilor poate fi considerat fals în declaraţii şi spălare de bani, faptă prevăzută cu ani grei de închisoare. În cazul în care i se găsesc bani în conturi, Rizea se poate folosi de declaraţia de avere spunând că provin de la persoana de la care s-ar fi împrumutat.

Afaceri în numele şoferului şi al mamei

Deşi, în acte, nu este un român bogat, deputatul PSD Cristian Rizea şi soţia sa, creatoarea de modă Josette Ane Marie (fostă Niculina Ana Maria) Rizea, au fost surprinşi de jurnalişti, de-a lungul vremii, fie la petreceri organizate în lumea mondenă a Capitalei, fie în vacanţe extravagante pe Coasta de Azur. Cei doi soţi au un prieten şi un partener de afaceri comun: pe Ion Găzaru (43 de ani), patronul firmei Euro Fashion House, din Bucureşti. Găzaru a fost şoferul lui Rizea, iar soţia lui Rizea, Josette, este acum angajata sa. Acelaşi şofer mai este asociat, cu mama deputatului, Maria Rizea (69 de ani), în alte patru firme. Niciuna nu are cifră de afaceri şi profit. 

De ce i se spune „Cristi Ferrari"

Tot celui despre care a declarat că i-a fost şofer, adică lui Ion Găzaru, i-a cedat deputatul Cristian Rizea, la 12 decembrie 2008, contractul de leasing al unui bolid Ferrari 430. Maşina fusese achiziţionată în leasing de Rizea - care s-a ales apoi cu porecla de „Cristi Ferrari", în martie 2008. În cele din urmă, autoturismul Ferrari cu numărul B29 RZA a ajuns de la firma lui Găzaru la fratele lui Rizea, Sorin Ion Rizea (34 de ani).

image

Modelul Ferrari 430 coupe, cumpărat de Rizea, cu preţul de 204.000 euro, în leasing, în 2008 şi înstrăinat în 2010



Deşi contractul încheiat cu Afin Leasing, în valoare de 204.000 euro, poartă semnătura deputatului, acesta a uitat să înscrie cedarea lui către firma lui Găzaru în prima declaraţie de avere depusă în calitate de deputat. Declaraţia a fost depusă la 15 decembrie 2008, la trei zile după „parafarea" tranzacţiei. Şi pentru asta, Cristian Rizea are însă propria explicaţie. „Am luat acel Ferrari prin contract de comodat de la o firmă, înainte de a fi parlamentar. Am folosit maşina un timp şi apoi am returnat-o. Am zis că, intrând în Parlament, nu cadrează cu statutul meu de parlamentar", a argumentat Rizea.

Rizea încearcă să-şi justifice sumele de bani şi bunurile pe care nu le-a menţionat în declaraţiile de avere ca provenind din afaceri. ,,Înainte de a fi parlamentar, recunosc, am făcut afaceri imobiliare şi am câştigat din speculaţii, aşa cum au făcut şi alţii. Dacă voiam, puteam să-mi cumpăr şi cinci Ferrari, nu unul". Deşi se laudă că a făcut bani din speculă imobiliară, ei nu se regăsesc în declaraţiile de avere. Pare chiar sărac. Are bijuterii şi ceasuri în valoare de 35.000 de euro, dobândite în perioada 2002-2008.  La capitolul venituri, Cristian Rizea are un salariu lunar, de la Camera Deputaţilor, de 4.200 de lei, iar soţia sa puţin peste 400 de lei lunar de la Fundaţia ,,Children for Children".

"Recunosc, am făcut afaceri imobiliare şi am câştigat din speculaţii, aşa cum au făcut şi alţii."
Cristian Rizea
deputat PSD

Cristian Rizea, profil

- Născut la 12 aprilie 1969 în municipiul Galaţi, actualul deputat PSD Cristian Rizea şi-a început cariera politică în 1999, imediat ce a absolvit Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti.

- 2000-2002 a fost director de cabinet al ministrului Tineretului şi Sportului din acea perioadă, Georgiu Gingăraş.

- 2002-2006 - director general al Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor, funcţie pe care o ocupă până în 2006, când este demis de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret, Karoly Borbely, după o serie de acuzaţii legate de alte deturnări ale unor fonduri europene.

- 2008-prezent - deputat PSD şi lider PSD pentru Diaspora.

- Este căsătorit din 2002 cu modista Niculina Ana Maria, actuală Josette Ane Marie Rizea, iar naş de cununie i-a fost Alexandru Athanasiu (fost ministru al Muncii în guvernarea CDR şi apoi al Educaţiei în Cabinetul Năstase).

image

1,1 milioane de euro este suma pe care statul român trebuie s-o returneze Comisiei Europene, ca urmare a deturnării de fonduri pentru care este acuzat Cristian Rizea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite