O aroganţă mai puţin: Ridzi a întârziat cu demisia 28 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două săptămâni după ce solicita desfiinţarea comisiei de anchetă, Monica Iacob-Ridzi a demisionat din funcţia de ministru. Acuzată de delapidarea fondurilor publice, Monica Iacob-Ridzi este primul ministru PDL care părăseşte echipa lui Boc. Preşedintele Băsescu a declarat că este o afacere urâtă.

„Mama mea este foarte bolnavă şi nu mai putea suporta situaţia”, a declarat Ridzi. Ea a precizat că a recurs la acest gest pentru a nu afecta imaginea Guvernului şi a PDL şi pentru a nu prelungi „total nejustificat dezbaterea publică”.

image

Ridzi, nu plecaaa!!!
de Laurenţiu Ciocăzanu     


Patru săptămâni de prostie de Grigore Cartianu




Citiţi şi:
Zilele Tineretului, ultimul "derapaj" al lui Ridzi
Băsescu despre schimbarea de la MTS: Este o remaniere pe fondul unei crize morale
Noul ministru al Tineretului este de profesie inginer textil
Ascensiunea şi decăderea doamnei Ridzi

Parlamentarii cer urmărirea penală a ministrului Monica Ridzi

Ridzi zice că nu ştie unde au ajuns banii
Monica Iacob-Ridzi vrea să dea în judecată firmele Artisan şi Mark
Ridzi, subiect tabu pentru Boc

Reprezentanta democrat-liberalilor s-a arătat dezamăgită de lipsa de celeritate a Parlamentului în soluţionarea cazului respectiv. „Alianţa PSD- PNL urmăreşte de fapt menţinerea acestui subiect pe agenda publică. Nu se doreşte tranşarea acestei anchete parlamentare, ci dimpotrivă prelungirea dezbaterilor pe acest subiect”, a mai spus Ridzi.

Ea a accentuat că nu a beneficiat de bună-credinţă din partea „tuturor”, şi că se consideră în continuare nevinovată, urmând a se prezenta oricând în faţa oricăror insituţii ale statului pentru a îşi demonstra nevinovăţia.

Conferinţa de presă în care Ridzi şi-a anunţat demisia a fost întârziată cu o jumătate de oră întrucât fostul ministru a avut, la Palatul Victoria, o discuţie cu premierul Emil Boc.

Scandalul a început de la o scenă de 75.000 de euro

Fostul ministru al Tineretului a făcut obiectul unei anchete parlamentare care a verificat cheltuirea nejustificată a unor sume mari pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Tineretului. Ancheta a fost declanşată în urma unei investigaţii jurnalistice desfăşurate de „Gazeta Sporturilor”.

În urma audierilor, comisia a propus revocarea din funcţie a Monicăi Iacob-Ridzi şi cercetarea penală a acesteia pentru delapidare şi abuz în serviciu. Ridzi a fost acuzată de încălcarea legislaţiei privind controlul autorităţilor publice asupra politicii editoriale în audiovizual, acceptarea unor oferte „în mod vădit nejustificate în raport cu nivelul pieţei”.

Băsescu acuză „cârdăşia“ politicieni-presă

„Este, cred, cea mai urâtă motivaţie a vreunei remanieri care s-a făcut în mandatul meu. Cazul Ridzi e doar vârful aisbergului“, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu.

„Pur şi simplu era expresia înţelegerii murdare între politic şi două trusturi de presă. Noi declarăm că nu luăm bani, după ce anunţasem tarifele de campanie, iar voi veniţi cu banii neînregistraţi, direct la noi. Filmul a continuat şi de Ziua Tineretului. Vă pot spune că la data de 29 mai când am aflat - atunci am aflat eu - că trusturile de presă au luat decizia eroică să transmită gratuit oricâte spoturi ar da partidele aflate în campanie, am rugat pe cei responsabili de campania fiicei mele să înceteze imediat difuzarea oricărui clip electoral. Dacă vrem ca publicul să beneficieze de o presă cinstită şi de oameni politici corecţi, oglindiţi aşa cum sunt ei, acest tip de înţelegeri trebuie să înceteze“, a adăugat şeful statului.

Băsescu a afirmat că apreciază activitatea comisiei parlamentare de anchetă, dar a asemănat-o pe preşedinta acestei comisii, Alina Gorghiu, cu Ana Pauker.

Comentariu

„Şi cu asta ce-am făcut?“

image

Dan Dungaciusociolog



S-a mai schimbat un ministru, după lungi şi penibile pertractări. Pe deasupra, mai era şi tânăr. Evenimentele de pe scena politică ne confirmă un adevăr devenit tot mai ameninţător: „reformarea clasei politice” este o fata morgana pe care astăzi nici nu o mai întrezărim măcar. „Generaţia aşteptată” se confundă până la saţietate cu cea „expirată”, prin prestaţie, alură şi forţă morală.

Nimic nu s-a schimbat în prestaţia (prea) multora dintre politicieni, iar vârsta devine un criteriu complet insignifiant. În spatele tinerilor se petrec aceleaşi figuri şi jocuri „expirate”. Ei nu au ridicat cu nicio iotă nivelul de angajare morală a politicianului român. După 20 de ani de sforţări democratice, trebuie să recunoaştem că portretul exemplar al vieţii noastre cotidiene rămâne cel conturat de genialul pamfletar Constantin Tănase. Doar o mostră din nemuritorul „Şi cu asta ce-am făcut?”: „Totul este ca-nainte, De belele n-am trecut, se trag sforile, se minte? Şi cu asta ce-am făcut?”.

Comentariu

„O demisie târzie“

image

Alexandru Radu politolog



Demisia este o acţiune politică, iar din această perspectivă gestul doamnei Ridzi este tardiv. Nu are legătură cu Justiţia sau cu modul cum se desfăşoară anchetele. Demnitarii îşi dau demisia, în general, pe chestiuni ce ţin de actul de moralitate, nu de cel de Justiţie. Dacă Justiţia este coruptă, intrăm în sfera penală şi este o altă chestiune.

Este o demisie dezonorantă pentru că tot scandalul a dezvoltat o întreagă afacere dubioasă în jurul ministerului pe care l-a condus, precum şi în jurul a ceea ce doamna Ridzi reprezenta – noua clasă politică, noua elită a politicii româneşti, crescută, până la urmă, de preşedintele Traian Băsescu. Această demisie târzie a făcut mai mult rău decât bine acestei clase. Altfel, şi acest caz este o consecinţă a majorităţii parlamentare PSD-PDL. Cu alte cuvinte, Parlamentul a devenit o cupolă care le permite politicienilor din ambele partide să facă orice, pentru că ştiu foarte bine că sunt apăraţi de această majoritate.

Comentariu

„PDL a picat testul Ridzi“

image

Cristian Pârvulescuanalist politic



Doamna Monica Iacob Ridzi reprezenta o slăbiciune în PDL, care a expus-o, nu a protejat-o. Cu câteva excepţii, baronii din partid i-au cerut încă de la început demisia. „Cazul Ridzi“ este un experiment pe care PDL nu l-a trecut cu bine. Totodată, acest scandal trădează slăbiciunile coaliţiei improvizate PDL-PSD-UDMR, care trebuie să supravieţuiască până la alegerile prezidenţiale.

Demisia doamnei Ridzi trebuie privită în contextul acestor alegeri. Gestul ei vine fie în urma unui semnal de la Cotroceni, fie în absenţa unui astfel de semnal. Scandalul se continuă în cazul Tăriceanu şi Sterling. În campanie va fi un spectacol de lumini şi umbre, care să atragă atenţia şi în celelalte părţi. Nici pesediştii nu vor scăpa. Clasa politică românească este pervertită şi nu va resimţi deloc cele întâmplate. Va fi o campanie electorală cu atacuri personale. Odată ce securea a fost dezgropată, războiul va fi fără menajamente.

image


Declaraţia prin care Monica Iacob-Ridzi şi-a anunţat demisia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite