Ce trebuie să ştii despre Rh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce trebuie să ştii despre Rh
Ce trebuie să ştii despre Rh

Incompatibilitatea de Rh este o situaţie ce le poate afecta pe cuplurile care aşteaptă un copil, precum  şi pe unele persoane care au nevoie de transfuzii sanguine.

Cea mai frecventă situaţie de incompatibilitate de Rh este cea în care o femeie cu Rh negativ este însărcinată, iar fătul are Rh pozitiv. O altă situaţie este cea în care o persoană cu Rh negativ primeşte o transfuzie de sânge Rh pozitiv. Factorul Rh este unul dintre antigenele existente pe suprafaţa hematiilor (globulele roşii), alături de antigenele care dau grupa sanguină. Atunci când o persoană cu Rh negativ primeşte sânge Rh pozitiv, sistemul său imunitar nu recunoaşte antigenul Rh şi se apără producând anticorpi anti-Rh (imunoglobuline). Hematiile Rh pozitiv sunt distruse, procesul fiind numit hemoliză.

Când mama are Rh (-), iar fătul Rh  (+)

Fătul poate moşteni Rh-ul tatălui sau pe cel al mamei. Situaţiile în care ambii părinţi au Rh negativ sau în care mama are Rh pozitiv nu sunt periculoase. Dacă tatăl are Rh (+), iar mama Rh (-), pot apărea probleme de compatibilitate. În mod normal, sângele ma­tern nu intră în contact cu cel fetal. Cele două sisteme circulatorii schimbă între ele substanţe, la nivelul placentei, dar nu şi hematii.

Există însă situaţii (cum ar fi amniocenteza sau dezlipirea de placentă) când, printr-o mică hemoragie, hematiile fătului ajung în sistemul circulator al mamei. Mama Rh (-) expusă la sângele Rh (+) al fătului va produce anticorpi anti-Rh. Aceştia sunt imunoglobuline tip IgM, cu moleculă mare, ce nu pot traversa bariera placentară. În aceste situaţii, fătul nu este afectat.

Atenţie la a doua sarcină!

La a doua sarcină, dacă fătul are tot Rh pozitiv şi intervine un nou eveniment cu transfer de sânge făt-mamă, organismul matern va reacţiona mult mai rapid şi va produce imunoglobuline tip IgG, care au moleculă mai mică şi traversează placenta, atacând hematiile fetale. Distrugerea hematiilor va fi cu atât mai mare cu cât organismul mamei a fost expus la o cantitate mai mare de globule roşii ale fătului.

Cum previi accidentele de incompatibilitate

image

- Femeilor cu Rh (-) li se recomandă să nască prin cezariană, pentru a preveni expunerea la sângele fetal.
- După ce au născut, mamelor cu Rh (-) li se administrează gamaglobuline, care vor distruge eventualele hematii fetale ajunse în sângele lor în timpul sarcinii sau travaliului. Astfel, sistemul imunitar matern nu va avea timp să producă anticorpi.
- Dozarea anticorpilor anti-Rh se face preventiv în cazul tuturor femeilor cu Rh (-) care au primit transfuzii, au avut o naştere sau evenimente cu risc de expunere la sângele fetal  (avort spontan/provocat, sarcină ectopică, amniocenteză). Dacă sunt găsiţi anticorpi în sânge, nu se mai administrează gamaglobuline, ci se urmăreşte sarcina cu atenţie.

Ce se întâmplă cu fătul?

Scăderea numărului de hematii, transportori ai oxigenului la ţesuturi, provoacă fătului anemie. În compensaţie, organismul acestuia va produce hematii noi, la nivelul măduvei osoase, ducând în timp la deformări osoase. Din hematiile distruse se eliberează hemoglobina, care se depune în ţesuturi sub formă de bilirubină, provocând icter. Dacă fătul nu a pierdut multe globule roşii, icterul trece de la sine sau prin expunerea nou-născutului la o lampă cu ultraviolete. În caz contrar, se poate ajunge la decesul intrauterin sau la afectarea sistemului nervos central.

 15% din populaţia lumii nu prezintă antigen Rh pe suprafaţa globulelor roşii. Aceste persoane au Rh negativ (-).

Monitorizarea este obligatorie

Gravitatea hemolizei fetale poate fi estimată cu ajutorul ecografiei Doppler. Aceasta este o metodă imagistică neinvazivă, ce măsoară viteza de circulaţie a sângelui fetal, viteză care depinde de gradul de anemie. Informaţii despre cât de afectat este fătul se pot obţine şi prin dozarea nivelului de anticorpi anti-Rh din sângele matern. Amniocenteza este indicată doar în situaţii extreme. Supravegherea de către medicul obstetrician este obligatorie după prima sarcină.

Teste

Cuplurile care vor să aibă copii trebuie să-şi afle compatibilitatea de Rh.

image

Specialistul nostru


Dr. Alexandra Crişan
medic primar ginecologie

O sarcină corect monitorizată de către medicul de familie împreună cu obstetricianul prezintă un pericol foarte scăzut de afectare fetală gravă. Sarcinile cu izoimunizare (în care mama a produs anticorpi anti-Rh) necesită o echipă experimentată, alcătuită din obstetrician, ecografist specializat în această patologie, hemobiolog, transfuzionist, neonatolog, precum şi o colaborare strânsă între aceştia, adaptată la particularităţile fiecărui caz. De exemplu, dacă anemia fetală apare prea devreme pentru a avea în vedere naşterea, atunci sunt indicate terapiile transfuzionale intrauterine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite