Reziliere de Impact la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiei i se impută o despăgubire de 1,5 milioane €. Compania Impact, care va ridica la Cluj un cartier de 600 de milioane de euro în asociere cu primăria, nu a respectat un contract similar în Oradea.

Compania Impact, din Bucureşti, care va realiza în parteneriat cu municipalitatea clujeană un cartier pe 200 de hectare, va fi acţionată în judecată de Primăria Oradea pentru o despăgubire de 1,5 milioane de euro. În plus, contractul de asociere în participaţiune dintre administraţia orădeană şi Impact, pentru realizarea cartierului Europa, a fost reziliat  pentru nerespectarea clauzelor. Anunţul a fost făcut, marţi, în şedinţa de consiliu local.

Preţ maxim: 335 euro/mp

Contractul încheiat în 2004 prevedea că SC Impact Developer & Contractor SA va executa, din resurse proprii, 312 vile plus utilităţile aferente, pe o suprafaţă de 11 hectare. Valoarea investiţiei se ridică la 18 milioane de euro. Întrucât primăria a fost de acord să vândă terenul cu numai  16 euro/mp, preţul locuinţelor a fost stabilit, prin contract, la nu mai mult de 335 de euro/mp. Cartierul trebuia finalizat în termen de 3 ani şi jumătate de la semnarea contractului de asociere.

Clauze nerespectate

La un control, dispus de primarul Ilie Bolojan, inspectorii primăriei au constatat că preţul de vânzare, de maxim 335 euro/mp, nu a fost respectat. „Au fost cazuri unde preţul pe metru pătrat al locuinţelor era dublu faţă de cel stabilit prin contract. Dacă noi am dat nişte facilităţi pentru dezvoltator, acestea trebuie să se regăsească în preţul de vânzare”, spune Ilie Bolojan.

Încălcarea contractului a făcut ca Administraţia Imobiliară Oradea să notifice SC Impact de rezilierea contractul de asociere în participaţiune. Întrucât proiectul nu a fost finalizat, firma a fost somată să oprească lucrările. Municipalitatea a cerut Impact plata sumei de aproximativ 1,5 milioane de euro, cu titlu de despăgubire, care reprezintă diferenţa dintre valoarea reală a terenului vândut şi preţul încasat efectiv.

Majoritatea locuinţelor finalizate din ansamblul Europa au fost vândute la suprapreţ. Teodor Sarea este unul dintre orădenii care şi-au cumpărat o casă în cartier.

Acţiuni în instanţă

Sarea a înaintat o acţiune în instanţă, acuzând compania că i-a cerut cu 15.000 de euro mai mult decât ar fi trebuit. „Preţul stabilit în contract a fost de 195.997 lei când de fapt preţul ar fi trebuit să fie de 140.676 lei.”, spune Teodor Sarea.
Daniela Săndulescu, unul dintre asociaţii companiei, susţine că scandalul are la bază interese politice. „Sunt interese politice acolo. Contractul a expirat oricum în august, aşa că nu văd ce reziliază ei. Nu era stipulat în contract niciun preţ minim”, a declarat Săndulescu.

Impact şi la Cluj

Impact are un parteneriat public-privat cu Primăria Cluj-Napoca, pentru construirea unui cartier care va avea 3.200 de case şi 2.500 de apartamente. Primăria va pune la dispoziţia Impact 267 ha de teren şi va primi, în schimb, 33% din suprafaţa viabilizată, plus 75 de locuinţe sociale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite