Rezervaţie cu cinci zimbri pricăjiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă suprafaţă destinată protejării acestor specii rare a fost inaugurată ieri la Vama Buzăului, pe un teren de 92 de hectare. Valea Zimbrilor este ce-a de-a patra rezervaţie din ţară, adăpostind cinci exemplare aduse din Elveţia, Austria şi Italia.

Aproximativ 1.000 de persoane au participat ieri, la Vama Buzăului, localitate situată la 40 de kilometri de municipiul Braşov, la deschiderea oficială a rezervaţiei. Oamenii au înfruntat vremea rece, înarmaţi cu aparate foto şi cu multă răbdare pentru a prinde instantanee cu zimbrii.

Pentru a sărbători cum se cuvine momentul, autorităţile locale au pus un bou la proţap. De asemenea, producătorii tradiţionali din zonă au scos la vânzare ţuică şi vin pe care le-au pus la fiert, pastramă de oaie, brânzeturi de toate felurile, mici şi cârnăciori, dar şi păstrăvi fripţi la grătar. Atenţia tuturor s-a concentrat asupra celor cinci zimbri aduşi de peste hotare.

„Au fost primiţi ca donaţie din partea unor grădini zoologice din Elveţia, Austria şi Italia. Doi dintre zimbri, veniţi din Elveţia, vor sta o lună în carantină, deoarece vin din spaţiul extracomunitar. Am încercat să achiziţionăm animalele de la Regia Naţională a Pădurilor «Romsilva», din rezervaţia de la Neagra-Bucşani, dar preţurile foarte mari, de 8.300 de euro pentru un exemplar, ne-au determinat să apelăm în afara ţării”, a explicat Mihai Pascu, preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJ).

În proiect, un Muzeu al Zimbrului

Mihai Pascu a precizat că anul viitor se va încerca obţinerea unei finanţări din fonduri structurale pentru împrejmuirea celor 80 de hectare de pădure pentru construcţia unui centru de vizitare, a unui Muzeu al Zimbrului şi a unui centru pentru produsele tradiţionale specifice zonei, în vederea dezvoltării turismului.

Aici, elevii vor putea desfăşura ore de educaţie ecologică. De asemenea, pe o suprafaţă de 2 hectare, în baza unui acord încheiat cu Inspectoratul Şcolar, se va construi un centru de educaţie ecologică pentru copii. De asemenea, va exista şi o sală de conferinţe, care va putea găzdui diverse seminarii. Tot aici se vor crea condiţii şi pentru ca studenţii de la Facultatea de Silvicultură din Braşov să-şi desfăşoare practica.

Doar pentru amenajarea rezervaţiei, Consiliul Judeţean (CJ) Braşov a alocat de la buget 400.000 de lei. “Am susţinut acest proiect deoarece această zonă rivalizează de departe cu Bran-Moeciu. Aici se construiesc pensiuni agroturistice, care sunt o alternativă la dezvoltarea economică a întregii zone”, a precizat preşedintele CJ, Aristotel Căncescu.

Încă patru zimbri, cadou

Preşedintele Asociaţiei Europene a Zimbrilor, prof. univ. dr. Wanda Olech-Piasecka, a promis că rezervaţia de la Braşov va mai primi încă patru zimbri: “Mă bucur că există interes pentru a salva cel mai mare mamifer din Europa. Au mai rămas 3.079 de exemplare, majoritatea în Polonia, Ucraina, Germania, Belarus şi Rusia”.

În România mai există rezervaţii de zimbri la Haţeg-Hunedoara, unde sunt patru exemplare, la Vânători-Neamţ, cu 15 zimbri în semilibertate şi şase în captivitate, şi la Bucşani-Dâmboviţa, unde sunt îngrijite 32 de exemplare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite