Revoluţionarii pasoptişti au ieşit la promenadă de Ziua Imnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţionarii pasoptişti au ieşit la promenadă de Ziua Imnului
Revoluţionarii pasoptişti au ieşit la promenadă de Ziua Imnului

Vâlcenii au fost emoţionaţi, au făcut poze, amintindu-şi că trebuie să fie buni români

Astăzi, începând cu ora 10.0, în jur de 300 de râmniceni împreună cu oficialităţi ale judeţului au refăcut drumul revoluţionarilor paşoptişti, pornind din inima oraşului, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, către parcul Zăvoi, locul unde pentru prima oară în istorie, la 29 iulie 1848 s-a cântat „Desteaptă-te române“. În fruntea alaiului, actorii Teatrului Ariel , îmbracaţi în costume de revoluţionari, cu drapelurile României în mâini, au străbătut centrul urbei pe muzica Imnului dar şi a cunoscutei melodii „Treceţi batalionae române Carpaţii”. Circulaţia rutieră a fost întreruptă pe Calea lui Traian şi strada Ştirbei Vodă, iar sutele de trecători s-au oprit şi au făcut cu mâna... revoluţionarilor, au aplaudat manifestarea sau au făcut poze. „Este un lucru extraordinar să ne aducem aminte că suntem români“, spunea cu lacrimi o bătrânică care tocmai se oprise privind procesiunea.

Imnul în eter, în toată lumea, pe ultrascurte


La Casa Memorială Anton Pann, un actor a recitat „Povestea vorbei“, iar o actriţă a aceluiaşi teatru a cântat „Bordeiaş, bordei, bordei”. Mulţimea adunată în parc a fost binecuvântată în cadrul unei procesiuni religioase de PS. Gherasim, Episcopul Râmnicului. La fântâna din Parcul Zăvoi,  unde acum 161 de ani s-a cântat Imnul, Corul Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea a intepretat „Deşteaptă-te române!“, fiind pentru prima oară când artiştii se întîlnesc cu publicul pe aleiile din parc.
Tot astăzi, membrii radioclubului Cozia au trimis în eter versurile Imnului Naţional. Pe unde ultrascurte, radioamatorii au transmis colegilor din străinătate informaţii despre Ziua Imnului şi semnificaţia acestuia. Ziua Imnului a fost sărbătorită cu fast la Râmnicu Vâlcea, oraşul  în care majoritatea istoricilor susţin că a fost intonat pentru prima dată „Deşteaptă-te române”. Manifestările dedicate acestei sărbători au ţinut şase zile, râmnicenii având parte de program festiv de excepţie încă de vineri.

Imnul a răsunat pentru prima oară în Zăvoi

Imnul Naţional „Deşteaptă-te române” a împlinit astăzi 161 de ani de la prima intonare într-un cadru organizat. La 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, pe muzica marelui Anton Pann şi versurile lui Andrei Mureşanu, imnul ce avea
să devină simbol naţional a răsunat pentru prima dată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite