Parchetul General va începe predarea copiilor dosarului Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul General va începe predarea copiilor dosarului Revoluţiei
Parchetul General va începe predarea copiilor dosarului Revoluţiei

Parchetul General începe luni, la ora 16, predarea integrală a copiilor dosarului Revoluţiei către revoluţionari, exceptând actele pentru care procurori aşteaptă un răspuns de la instituţiile ce au dispus secretizarea lor, a declarat, pentru NewsIn, avocatul Asociaţiei 21 Decembrie, Antonie Popescu.

Astfel, avocatul a spus că, dacă răspunsul instituţiilor în cauză este favorabil, Asociaţia va primi şi documentele secrete. Copiile care vor fi date revoluţionarilor sunt cele refuzate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a mai spun avocatul.

Trei reprezentanţi ai Asociaţiei 21 Decembrie au sosit la Parchetul General în jurul orei 16.00. Este vorba despre avocaţii Antonie Popescu şi Ionuţ Matei, împreună cu Sorin Ilieşiu. Teodor Mărieş nu va participa la discuţia cu procurorul de caz, pentru că i s-a făcut rău şi este acasă, a precizat avocatul Popescu.

Antonie Popescu a spus că vor să primească toate actele din dosar, având în vedere că sensul termenului ”pertinent”, folosit de CEDO, este stabilit de revoluţionari, parte în procesul intentat României.

Antonie Popescu a declarat pentru NewsIn că revoluţionarii au fost chemaţi de procurorul de caz pentru a face copii după acte din dosarul Revoluţiei.

Potrivit unei scrisori care a fost primită de revoluţionari de la Parchetului General şi semnată de Laura Codruţa Kovesi, cererea Asociaţiei 21 Decembrie a fost trimisă Secţiei Parchetelor Militare, acolo unde se află dosarul Revoluţiei, pentru a se lua măsurile legale în conformitate cu scrisoarea CEDO, referitoare la transmiterea unei părţi din dosarul Revoluţiei. "Cererea dvs. împreună cu adresa Ministerului Afacerilor Externe - Direcţia Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a drepturilor Omului privind comunicarea din 09.10.2009 a CEDO referitoare la dosarul nr.97/P/1990 a fost trimisă Secţiei Parchetelor Militare pentru a se lua măsurile legale în conformitate cu scrisoarea Curţii Europene a Drepturilor Omului", se arată în nota trimisă de către Kovesi avocatului Asociaţiei 21 Decembrie, Antonie Popescu.

CEDO a trimis, vineri, o nouă scrisoare Asociaţiei 21 Decembrie, în care arată că Mărieş poate obţine de la Parchet fotocopii după anumite documente din dosarul Revoluţiei, mai exact cele "pertinente pentru apărarea plângerii lor în faţa Curţii, având în vedere volumul important" al dosarului.

Conform scrisorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), făcută publică de Asociaţia 21 Decembrie în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri, accesul "efectiv" la dosar se traduce prin punerea dosarului la dispoziţia preşedintelui Asociaţiei, Teodor Mărieş, de către Parchetul General. De asemenea, susţine Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reprezentanţii Asociaţiei au posibilitatea de a obţine fotocopii ale unor documente ”pertinente pentru apărarea plângerii lor în faţa Curţii, având în vedere volumul important de documente”, se mai arată în scrisoare.

Curtea subliniază, în scrisoarea trimisă pe 9 octombrie şi semnată de grefierul Secţiei a III- a a CEDO, Santiago Quesada, că accesul efectiv la dosarul Revoluţiei, precum şi fotocopierea acestuia, se va face ”fără prejudicierea drepturilor unor terţi”. ”Un asemenea acces ar trebui să se traducă prin măsuri vizând să le aducă reclamanţilor la cunoştinţă dosarul, cu posibilitatea pentru aceştia, având în vedere volumul important de documente, de a obţine copii după documentele pertinente pentru apărarea plângerii lor în faţa Curţii”, se arată în aceeaşi scrisoare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai pus în vedere, Guvernului României, ”să informeze Curtea, cel mai târziu pe 30 octombrie, despre măsurile luate pentru a se conforma indicaţiei date de către Preşedinte, în conformitate cu art. 39 din Regulamentul Curţii”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite