România plăteşte pentru o crimă comisă la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata unor despăgubiri către familia maiorului de Miliţie Aurel Agache, ucis în timpul manifestaţiilor din decembrie 1989, la Târgu Secuiesc.

Agache a fost omorât în bătaie în centrul oraşului de către Sandor Istvan Kanabe, Filip Orban, Dezideriu Hrjja, Octavian Paizs, Anton Reiner şi Ioan Konrad. Sandor a murit în 1990, iar ceilalţi cinci au fost condamnaţi abia în 2001, la pedepse între trei şi şapte ani de închisoare. Niciunul nu a executat integral pedeapsa.

Aurel Dionisie Agache , unul dintre fiii victimei, a obţinut o decizie a CEDO care certifică faptul că în procesul desfăşurat în România pentru pedepsirea ucigaşilor au existat foarte multe nereguli.

„După ce a trebuit practic să ne refugiem la Codlea, ani de zile nu am simţit decât disperare“, a declarat fiul miliţianului ucis în decembrie 1989. Judecătorii europeni au decis ca statul roman, care nu a respectat dreptul la viaţă, să plătească familiei Agache despăgubiri morale în valoare totală de 25.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite