Revolta din penitenciare s-a extins în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţii cer graţierea condamnaţilor cu pedepse de până la 5 ani şi condiţii mai bune de detenţie

de deputatul independent Nati Meir privind graţierea deţinuţilor care ispăşesc pedepse de până la 5 ani de închisoare.
La proteste au participat aproximativ 6.500 de deţinuţi. Dacă proiectul va deveni lege, ar duce la eliberarea a 4.000 de deţinuţi din toată ţara, la graţierea pedepselor cu amendă aplicate de instanţe şi la înlăturarea măsurii internării într-un centru de reeducare în cazul minorilor care au comis fapte penale. Primele acţiuni de protest au început miercuri şi joi, la Penitenciarul Codlea, unde deţinuţii au refuzat să ia masa de prânz, nemulţumiţi de, s-a spus atunci, întârzierea intrării în vigoare a proiectului de graţiere colectivă. Ulterior, protestele s-au extins, după ce televiziunile au început să difuzeze imagini de la penitenciare.
Craiova
La Penitenciarul de Maximă Siguranţă, deţinuţii au început protestul prin refuzul hranei şi au continuat prin incendierea lenjeriei din inventarul penitenciarului. Peste 400 de deţinuţi s-au solidarizat, sâmbătă după-amiaza, cu alţi colegi din alte penitenciare. Iniţial au refuzat hrana, apoi au început să bată în gratiile ferestrelor cu diferite obiecte şi au incendiat câteva cearceafuri şi ziare. Protestul lor a scăzut în intensitate duminică. (Marius Pîrlea)
Bucureşti
şi deţinuţii din Penitenciarele Jilava şi Rahova au protestat în acest sfârşit de săptămână. Protestatarii s-au manifestat zgomotos, dar nu violent, protestul fiind un "gest de solidaritate" cu ceilalţi deţinuţi care intraseră în greva foamei, în alte penitenciare. Niciunul dintre deţinuţi nu a intrat în greva foamei. Potrivit datelor oficiale, Penitenciarul Jilava este unul dintre cele mai populate din ţară, gradul de ocupare fiind aici de 121 la sută.
Iaşi
Aproximativ 200 de deţinuţi, din cei 1.600 de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, au intrat, de ieri-dimineaţă, în greva foamei. Alţi aproape 30 au refuzat mâncarea chiar de sâmbătă seara. Deţinuţii au arborat bannere pe care era scris "Greva foamei" şi au strigat "Vrem libertate". (Mirabela Amarandei)
Timişoara
Peste 150 de deţinuţi din două secţii ale Penitenciarului de Maximă Siguranţă Timişoara s-au alăturat sâmbătă protestului, după ce au văzut la televizor ce se întâmplă în celelalte puşcării din ţară. Ei au bătut în grilaje cu tacâmurile şi au strigat "libertate", dar nu s-au manifestat violent. Cu toate acestea, conducerea Penitenciarului din Timişoara a luat sâmbătă, imediat după izbucnirea protestului, măsuri de alarmare generală, pentru a preveni eventuale incidente. (A. Szoke)
Bacău
Condamnaţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bacău s-au solidarizat cu cei din ţară pentru a obţine graţierea celor cu pedepse mai mici de cinci ani. Câţiva deţinuţi au început, sâmbătă seară, să bată în gratii cu diverse obiecte. Ieri, aproximativ 300 de deţinuţi au refuzat micul dejun şi prânzul şi au început să strige "Li-ber-ta-te! Li-ber-ta-te!". Potrivit conducerii penitenciarului, situaţia nu a fost în nici un moment de natură să degenereze. (C. Pop)
Drobeta Turnu-Severin
Vineri seara, în jur de 10 deţinuţi dintr-o celulă au refuzat cina, iar în seara următoare numărul protestatarilor a crescut la 40. Duminică, protestul a scăzut mult în intensitate. (Iulian Gogonea)
Codlea
Deţinuţii de la Penitenciarul Codlea nu au mai continuat, în prima parte a zilei de ieri, protestele, deoarece a fost ziua în care pot fi vizitaţi. După încheierea programului de vizite, protestul a fost reluat.

Meir, un personaj controversat
Nati Meir este un personaj controversat, implicat în mai multe scandaluri. A ajuns în urmă cu câţiva ani în România, devenind consilier personal al liderului PRM, C.V. Tudor. Este deputat ales pe listele PRM, devenit independent după ce a demisionat din partidul lui Vadim. A fost urmărit penal în Israel, dar a fost cercetat şi în România de Poliţia Economică. S-a lăudat că a ajuns cel mai bogat român, după ce a primit o moştenire de două miliarde de dolari din Statele Unite. S-a lăudat că va rezolva situaţia israelienilor răpiţi în teritoriile din Gaza. S-a lăudat că va cumpăra clubul Rapid şi va aduce fotbalişti de primă mână la echipa lui George Copos. De asemenea, a spus că va cumpăra şi echipa Steaua. A făcut multe promisiuni pe care nu le-a îndeplinit. Meir a fost, la un moment dat, şi principalul finanţator al echipei de fotbal Laminorul Roman, perioadă care a intrat în atenţia presei din cauza unui scandal legat de transferul unor jucători în Israel. (Andrei Bădin)

Macovei şi şeful penitenciarelor, convocaţi de Tăriceanu
Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a convocat, astăzi, la Palatul Victoria, pe ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi pe procurorul Alexandru şerban, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), pentru un raport asupra situaţiei protestelor din închisori şi pentru stabilirea de măsuri în vederea remedierii situaţiei. Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a participat, ieri, la videoconferinţa organizată de conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu directorii penitenciarelor, pentru a avea o imagine de ansamblu a situaţiei la nivelul întregii ţări. Macovei le-a cerut directorilor de penitenciare să dialogheze permanent cu deţinuţii şi să le prezinte exact procedura legală de adoptare a unei iniţiative legislative şi să nu le interzică accesul la activităţile zilnice programate şi la informaţiile furnizate de mass-media. Acţiunea individuală a deputatului Nati Meir în a-şi promova iniţiativa legislativă privind graţierea colectivă a fost considerată de ministru ca nefiind "cea mai potrivită", având în vedere că astfel de iniţiative se promovează şi se susţin în parlament. Macovei a asigurat că Ministerul Justiţiei este preocupat pentru găsirea unor soluţii în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie. (L.N.)

"Să vină Băsescu în celule, să vadă cum trăim"
Reporterii cotidianului Adevărul au reuşit să stea de vorbă, prin telefonul mobil, cu unul dintre participanţii la protestul declanşat la Penitenciarul Jilava. Domnul Gabi, cum s-a recomandat protestatarul, este condamnat la 7 ani de închisoare pentru tâlhărie, pedeapsă din care a ispăşit deja 3 ani.
Reporter: Bună ziua, domnule Gabi! Cum comentaţi dvs., ca deţinut, valul de proteste izbucnit în ultimele zile în penitenciarele din România?
Domnul Gabi: Este foarte bun. Dacă aţi vedea care sunt condiţiile în care suntem nevoiţi să trăim, v-ar apuca groaza, sunt inumane. D-asta legea de graţiere a domnului Nati Meir este perfect justificată. Face ce trebuia să facă ministrul justiţiei, Monica Macovei, care nu se interesează deloc de noi. Justiţia trebuie schimbată. E aici, la Jilava, un om cu opt copii care face 8 ani de puşcărie pentru că a furat 30 kg de fier vechi.
R: Există temerea că după eliberarea a 10.000 de condamnaţi, România s-ar putea confrunta cu un val de infracţiuni.
D.G.: Aşa este, ar putea fi un val de infracţiuni. Dar nu este vina noastră, ci a societăţii, care nu se ocupă de aceşti oameni. În Europa, în puşcărie înveţi carte, ai calificare, aici, când ieşi, nu poţi să faci decât să fii infractor.
R: Dacă va trece de parlament, legea va trebui să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Ce i-aţi spune preşedintelui ca să îl convingeţi?
D.G.: L-aş chema să trăiască în celulă cu noi câteva zile, să doarmă cu noi, cu patru-cinci inşi într-un pat. Dar ştiu de pe acum că n-o să vină, e un laş, n-a făcut nimic pentru noi, altfel nu se ajungea la situaţia asta.

Principalele revendicări ale protestatarilor
* Urgentarea adoptării proiectului de lege al deputatului Nati Meir, care graţiază condamnaţii puţin periculoşi;
* Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din închisori;
* Adoptarea unei legislaţii care să le ofere mai multe drepturi în penitenciare;
* Dreptul de a fi scoşi la muncă să fie acordat şi condamnaţilor consideraţi periculoşi;
* Reevaluarea pedepselor şi pentru cei care au peste 5 ani de zile condamnare;
* Modificarea procedurilor prin care deţinuţii sunt aduşi în faţa comisiilor de eliberare condiţionată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite