Revolta militarilor români de la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având salarii mai mici decât venitul minim din Belgia, militarii români de la Bruxelles ameninţă Bucureştiul cu demisii Militarii români care lucrează la NATO şi UE pleacă din Armata

Având salarii mai mici decât venitul minim din Belgia, militarii români de la Bruxelles ameninţă Bucureştiul cu demisii

Militarii români care lucrează la NATO şi UE pleacă din Armata Română, din cauza salariilor prea mici. Comparativ cu militarii altor ţări detaşaţi la Bruxelles, românii au cele mai mici lefuri.

Dacă în România salariile militarilor pot fi considerate decente, în Belgia, unde se află sediile NATO şi UE, militarii români câştigă mult mai puţin decât camarazii lor din alte ţări.

Cele mai mici salarii din NATO

Salariul minim garantat în Belgia, asigurat de statul belgian pentru muncitorii necalificaţi, este de 1.359 de euro. Potrivit unor surse militare, un subofiţer român care lucrează la Bruxelles primeşte din partea statului român un salariu mai mic decât salariul minim garantat în Belgia.

Un ofiţer român de la Bruxelles câştigă de trei ori mai puţin decât salariul unui ofiţer belgian. Din salariile primite, militarii români trăiesc, practic, la limita subzistenţei. "Ne cumpărăm mâncare din cele mai ieftine magazine pentru a ne ajunge banii de la un salariu la altul", ne declară unul dintre militarii de la Bruxelles.

Toţi ofiţerii străini de la Bruxelles, chiar şi cei bulgari, câştigă mai bine decât ofiţerii români. Din motive financiare, anul trecut, câţiva militari români care lucrau la Bruxelles şi-au dat demisia din Armata Română.

Anul acesta, încă un ofiţer român a demisionat. Colegii săi spun că acesta s-a angajat ulterior tot la Bruxelles pe un salariu de trei ori mai mare decât cel pe care-l primea în Armata Română.

MAp: "Avem un proiect"

La sfârşitul anului 2007, preşedintele Băsescu a semnat Legea 334, prin care se majorează salariile personalului diplomatic - dar nu şi salariile militarilor din străinătate.

Pentru mărirea salariilor acestor militari există un proiect de lege elaborat de Ministerul Apărării, dar care a primit aviz negativ din partea MAE.

Am solicitat ieri punctul de vedere al MAp şi am fost îndrumaţi spre site-ul MAp pentru consultarea acestui proiect de lege. Însă nimeni nu ştie când şi dacă acest proiect va fi aprobat.

Şefii Armatei evită întâlnirea cu ofiţerii

Militarii români din Belgia au încercat să obţină mărirea salariilor cât să le ajungă măcar pentru strictul necesar.
La mijlocul lunii mai, ofiţerii i-au raportat problema şefului Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, aflat în vizită la Bruxelles. Amiralul le-ar fi răspuns că aceste cereri nu ţin de competenţa sa. Ofiţerii l-au aşteptat apoi la Bruxelles pe ministrul Meleşcanu.

Ministrul a venit, luna aceasta, dar a evitat să se întâlnească cu ofiţerii: "A venit şi a plecat subit, fără să vrea să ne vadă. Ne-a transmis că ar cunoaşte problema", reclamă un militar de la Bruxelles.

După cum am mai arătat în paginile ziarului "Adevărul", Meleşcanu s-a întors repede de la Bruxelles la Bucureşti, pentru că avea de pregătit o acţiune mai importantă - vizita sa în China.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite