Revoltă etnică în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoltă etnică  în China
Revoltă etnică în China

Violenţele din capitala provinciei Xinjiang au făcut cel puţin 140 de victime, potrivit autorităţilor chineze.Este cea mai sângeroasă confruntare din ultimii ani între minoritatea uigură şi majoritatea chineză, survenită pe fondul unor tensiuni vechi între cele două etnii.

Există mai multe ipoteze privind cauza izbucnirii violenţelor. Una dintre ele este că uigurii au organizat în capitala Urumqi o manifestaţie de protest faţă de uciderea a doi conaţionali într-un oraş din sudul Chinei. Etnicii chinezi au interferat cu protestatarii şi, în numai câteva ore, ciocnirile s-au generalizat în oraş.

O altă ipoteză este că un grup de chinezi ar fi violat două fete uigure, ceea ce a stârnit mânia minoritarilor. Este cu atât mai greu de aflat ce s-a întâmplat de fapt, cu cât accesul presei internaţionale în zonă a fost sever restricţionat, iar internetul a fost tăiat de autorităţi.

Străzi în flăcări

Televiziunea chineză a difuzat imagini în care grupuri mari de uiguri refuzau să se disperseze în ciuda avertismentelor poliţiei. Ulterior, aceştia apăreau în alte secvenţe, atacând magazine şi lovind trecătorii. Potrivit autorităţilor chineze, 260 de maşini au fost incendiate şi 203 locuinţe au fost avariate. Poliţia citată de agenţia Xinhua susţine că a efectuat câteva sute de arestări, alţi 90 de suspecţi fiind daţi în urmărire. 

Beijingul susţine că violenţele ar fi orchestrate dinafara graniţelor, de către uigurii din exil care urmăresc ruperea provinciei Xinjiang de China. În replică, uigurii vorbesc despre represiune violentă şi disproporţionată şi încearcă să compare evenimentele de ieri cu cele de acum 20 de ani din Piaţa Tiananmen din Beijing.

Ca şi revolta tibetanilor din martie 2008, evenimentele din Urumqi arată frustrarea resimţită de unele minorităţi etnice din China faţă de politica Partidului Comunist. Din 1955, Beijingul a trecut la o colonizare masivă a provinciei cu etnici chinezi, aşa încât astăzi uigurii mai reprezintă doar opt din cele aproape 20 de milioane de locuitori din Xinjiang. Aceasta are un statut de provincie autonomă şi reprezintă pentru China o sursă bogată de petrol şi minereuri.

Tradiţia conflictelor

image

Imagini cu violenţele din Urumqi au apărut pe Youtoube şi Twiter 



Tensiunile dintre etnicii chinezi Han, cel mai mare grup etnic din lume reprezentând aproximativ 90 la sută din populaţia Chinei, şi uiguri, populaţie turcă de religie musulmană, datează de câteva decenii. Provincia aflată la graniţa cu Afganistanul şi Pakistanul a mai fost zguduită de conflicte entice de mai mici dimensiuni în 1990 şi în 1997. Amnesty International susţine că în anii ’90 au fost reţinuţi aproximativ 3000 de uiguri, dintre care 200 ar fi fost executaţi.

Uiguri la Guantanamo

Cunoscuta publicaţie germană „Der Spiegel” scrie că una dintre cele mai numeroase comunităţi uigure din lume trăieşte în Germania, la Munchen. Germania a refuzat însă să primească vreun chinez musulman eliberat din închisoarea americană de la Guantanamo. Patru uiguri eliberaţi de acolo au ajuns în Bermude, americanii temându-se că dacă i-ar fi repatriat în China, ar fi fost imediat executaţi, mai scrie „Der Spiegel”.

Pe „Drumul Mătăsii“

Uigurii sunt o populaţie musulmană, care vorbeşte o limbă de origine turcă. După tradiţii şi obiceiuri, uigurii spun însă că ţin de naţiunile din Asia Centrală.

Pentru o scurtă perioadă, la începutul secolului trecut, uigurii şi-au declarat independenţa. Regiunea a trecut sub controlul Chinei comuniste în 1949. Oficial, Xinjiang este descrisă de China drept o regiune autonomă, precum Tibetul în sudul ţării.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite