Revin patrulele şcolare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii de la Brigada Rutieră îi învaţă pe elevi cum să dirijeze traficul
Poliţiştii de la Brigada Rutieră îi învaţă pe elevi cum să dirijeze traficul

Atenţie şoferi, trebuie să opriţi şi la semnalele micilor poliţişti! Începând din 11 octombrie la trecerile de pietoni din zonele şcolilor pot fi văzuţi elevi care dirijează circulaţia.

Poliţia Rutieră readuce în şcoli patrulele de circulaţie formate din elevi.În mai multe unităţi de învăţământ din Bucureşti, dar şi din în alte judeţe din ţară, micii poliţişti îi învaţă pe colegii lor să traverseze corect. Înarmaţi cu palete reflectorizante, copiii vor dirija traficul la câteva treceri de pietoni, supravegheaţi de agenţii de circulaţie. Poliţiştii spun că aceste măsuri au fost luate pentru responsabilizarea copiilor, care vor reacţiona mai bine la semnalele colegilor lor.

Doar copiii cuminţi vor fi în patrule
În principiu orice elev poate fi membru al unei patrule şcolare, dacă ştie normele rutiere şi le respectă. Însă, potrivit inspectorului Ioana Preda, de la Brigada Rutieră, „micii poliţişti trebuie să fie un exemplu de disciplină şi conduită, atât în şcoală cât şi în afara acesteia”. Patrula va fi alcătuită din copii din clasele V-VIII, un cadru didactic coordonator şi agenţi de circulaţie care supraveghează şi coordonează activitatea micilor poliţişti.

Amenzi pentru şoferi
Conducătorii auto care nu respectă semnalele patrulelor şcolare vor primi amenzi cuprinse între 240 şi 300 de lei.  Conform prevederilor legale: “oprirea participanţilor la trafic este obligatorie şi la semnalele date de membrii patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unităţilor de învăţământ”.

Măsura reînfiinţării patrulelor şcolare a fost luată ca urmare a numărului mare de accidente în care sunt implicaţi minori, în perioada anului şcolar. Foarte multe dintre aceste accidente sunt produse de traversările neregulamentare ale copiilor. Numai în Capitală, în primele nouă luni ale acestui an, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani se fac vinovaţi de producerea a 116 accidente grave soldate cu un mort şi 94 de răniţi uşor.

Datele poliţiei mai arată că, la nivel naţional, peste 600 de minori de până în 18 ani au fost implicaţi, anul acesta, în accidente rutiere produse din vina lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite