Reunire în familia oinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reunire în familia oinei
Reunire în familia oinei

Sporturile tradiţionale cu mingi mici din întreaga lume s-au întâlnit săptămâna trecută la Techirghiol. A fost un schimb de experienţă între echipe de oină (România), lapta (Republica Moldova), baseball (SUA) şi schlagball (Germania).

Un spectacol al sporturilor care mai de care mai „bizare” s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute pe litoralul Mării Negre, la Techirghiol. Forul sportului nostru naţional s-a gândit să organizeze prima ediţie a Festivalului Internaţional al Sporturilor Tradiţionale Înrudite cu Oina.

Astfel, „familia” acestei discipline şi-a găsit neamurile nu doar în Republica Moldova şi în Rusia, unde se joacă sportul lor tradiţional, lapta, ci şi în vestul Europei şi chiar şi dincolo de Ocean.

Astfel, au răspuns invitaţiei Republica Moldova, germanii cu schlagball şi americanii cu baseball. Ar mai fi putut veni Irlanda cu rounder, Suedia cu brannboll sau Finlanda cu pesapallo. Dar poate la ediţia de anul viitor.

Sport şi turism la malul mării

Elemente comune ale acestor jocuri s-au găsit imediat: toate folosesc bastonul (băţul) şi mingea mică, toţi trebuie să lovească mingea pentru a face punct, dar şi jucătorul, chiar dacă fiecare în alt mod (prin atingere sau aruncare).

„Chiar vrem să organizăm în viitorul apropiat şi o Federaţie Internaţională a sporturilor tradiţionale cu minge mică”, a spus preşedintele forului intern, Nicolae Dobre. Desfăşurat pe parcursul a patru zile, fiecare echipă a făcut demonstraţia jocului său, iar apoi s-au încins nişte meciuri pe cinste.

Spectacolul la oină a fost oferit de cele mai bune echipe din ţară, A.C.S. Frontiera Tomis Constanţa (reprezentanta Poliţiei de Frontieră Române) şi Straja Bucureşti (reprezentanta Jandarmeriei Române).

„Acest festival a însemnat foarte mult pentru oină, pentru că este o portiţă de a duce tradiţiile româneşti peste hotare şi pentru că poate reprezenta şi un stimul printre iubitorii de oină. În vara anului 2010 am fost invitaţi să participăm în Germania la o altă competiţie de acest gen”, a mai spus  Nicolae Dobre.

SPORTURI DIN FAMILIA OINEI

OINA

11 jucători titulari la o echipă, un teren dreptunghiular. Cei care se apără trebuie să-i lovească pe teren cu o minge specială pe cei de la aruncare. Apărătorii pot arunca spre adversar doar din puncte fixe - colţuri de careu, iar alergătorii care fac traseul se pot apăra doar cu palmele.

BASEBALL

Nouă jucători în teren şi nouă la bătaie, terenul cu formă specifică, un pătrat prelungit de o fâşie în formă de semicerc. Punctul se face când cel aflat la bătaie reuşeşte să treacă prin cele patru baze ale pătratului fără ca un adversar având mingea în mănuşă să-l atingă.

LAPTA

Se joacă din secoulul al XIV-lea în Rusia şi încă mai au şi acum campionat intern. Jocul este împărţit în două reprize a 30 de minute fiecare, în care alergătorul trebuie să se ferească de a fi lovit de mingea adversarului. O echipă câştigă când are cele mai multe puncte la expirarea timpului sau la terminarea alergătorilor.

SCHLAGBALL

„O oină a anilor 1900”, a caracterizat Nicu Dobre, preşedintele Federaţiei Române sportul tradiţional al germanilor. Un dreptunghi gol, nouă jucători pentru fiecare echipă, o minge şi o bâtă. Regulile seamănă cu cele de la oină.

image

Baseball-ul are din ce în ce mai mulţi adepţi în România

image

Lapta stârneşte mari pasiuni în Rusia, ţara natală a acestui joc

image

Pesapallo este un joc asemănător cu oina, care provine din Finlanda

image

Schlagball rămâne sportul tradiţional  al germanilor

image

Niciun participant nu a rămas nepremiat la Festivalul de la Constanţa

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite