Retragere fără glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimii 365 de militari români se întorc acasă la mijlocul anului 2009.Militarii Batalionului 26 Infanterie pregătesc, în aceste zile, retrage­rea oficială a Armatei Române din Irak.

Cititi si:
Deputaţii aprobă rămânerea trupelor româneşti în Irak până la 31 iulie
Băsescu i-a asigurat pe militari că banii lor vor veni în vară - Update
Militar român, ucis în Afganistan

România mai are în această ţară 365 de soldaţi, în două tabere – Camp Dracula (lângă oraşul Tallil) şi Camp Victory (lângă Bagdad). Conform memorandumului existent între guvernele de la Bucureşti şi Bagdad, mandatul militarilor români expiră la data de 31 iulie.

Prezenţa Armatei Române în Irak a început la mijlocul anului 2003 şi a atins 700 de oameni. Sub conducerea Statelor Unite şi a NATO, Armata Română a trimis în Irak un batalion de infanterie, o companie de poliţie militară, un detaşament de genişti şi unul de decontaminare chimică, un detaşament medical, o echipă de stat major şi două grupuri de informaţii, toţi aceştia rotindu-se, conform regulamentelor internaţionale, din şase în şase luni. Misiunile au devenit tot mai riscante, iar partenerii de alianţă ai SUA au început să se retragă treptat din Irak.

Război politic la bucureşti

Pentru România, începutul retragerii a fost anunţat oficial de preşedintele Traian Băsescu acum zece zile, la ultima sa vizită în teatrul de operaţii.  Imediat după aceea, liderul PSD şi al Senatului, Mircea Geoană, l-a acuzat pe şeful statului că a decis retragerea din Irak fără a aştepta avizul CSAT în acest sens – Geoană fiind, în calitate de preşedinte al Senatului, şi vicepreşedinte al CSAT.

Din anul 2003 până la sfârşitul anului 2008, România a cheltuit 84 de milioane de euro în războiul din Irak. Pe tot timpul acestor misiuni, oficialii de la Bucureşti au lăsat să se înţelegă că România va primi, în schimbul lor, contracte economice avantajoase în procesul de reconstrucţie al Irakului.

Pierderi – doi morţi şi 14 răniţi

image

Doi militari români au murit şi alţi 14 au fost răniţi pe parcursul misiunilor „Iraqi Freedom” şi „Antica Babilonia”. În anul 2006, caporalul Bogdan Valerian Hâncu (28 de ani), din compania de poliţie militară, a căzut la datorie, în oraşul Nassiria,  în timpul unei misiuni de monitorizare şi antrenare a poliţiei irakiene.

Automobilul său a fost incendiat de un dispozitiv explozibil improvizat. În anul 2007, pe timpul unei acţiuni de patrulare, un transportor al Batalionului 32 Infanterie a fost distrus de explozia unei mine artizanale în apropierea oraşului Tallil. Caporalul  Ioan Grosaru (35 de ani) şi-a pierdut viaţa.

Ambii militari au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, şi avansaţi post-mortem la gradul de sublocotenent. Familiile lor au primit din partea unei firme de asigurări câte 80.000 de euro, ca asigurare de viaţă, şi câte 100 de salarii compensatorii din partea Ministerului Apărării. Cei 14 militari răniţi au fost expuşi aceloraşi riscuri, dar au avut mai mult noroc.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite