Retetă de făcut piata
0Alimentele din pieţele centrale ale Iaşiului costă mai mult decât în celelalte cartiere. La Bacău, legumele şi fructele se vând de la primele ore. Profitând că majoritatea clienţilor pot face cumpărăturile doar în weekend, comercianţii practică preţuri mai mari decât în restul săptămânii.
Cel mai important centru de desfacere en-gros din Iaşi pentru fructe şi legume este Piaţa CUG, de unde se aprovizionează majoritatea comercianţilor locali. Aici, cele mai multe produse se vând la saci, direct din TIR-uri.
“Cumpăr ceapa cu 1,5 lei pe kilogram şi o vând cu 2 lei. Totuşi, distribuitorii nu ne lasă să desfacem sacii înainte să îi cumpărăm. Din acest motiv mai primim şi marfă proastă şi scoatem un profit foarte mic”, ne-a spus unul dintre comercianţii din CUG.
Calitatea face diferenţa
În pieţele Nicolina şi Alexandru cel Bun, preţurile sunt aproape la fel, diferenţa fiind făcută doar de calitatea mărfii. Aici, un kilogram de roşii costă între 3 şi 3,5 lei, la fel cât un kilogram de castraveţi.
Cu 1,5 lei se poate cumpăra un kilogram de varză sau de ceapă, în timp ce un kilogram de cartofi costă 1 leu, iar unul de ardei 4 lei.
Preţuri mari pentru clienţii mofturoşi
Clienţii care preferă să îşi facă aprovizionarea din centrul Iaşiului au la dispoziţie două pieţe: Independenţei şi cea situată în faţa Halei Centrale. Aici, un kilogram de ceapă sau de varză costă doi lei, unul de cartofi 1,5 lei, iar roşiile ajung până la patru lei pe kilogram.
“Mai toate legumele s-au vândut bine în perioada asta. Mulţi ieşeni au crezut că vine iarna şi şi-au făcut provizii”, a declarat Nistor Movileanu, negustor în piaţa Independenţei.
Preţurile mai mari practicate de pieţele din centrul oraşului sunt dictate şi de pretenţiile clienţilor. “În general, cei care cumpără de la noi sunt persoane cu bani, cu pretenţii mai mari. Dacă eu dau kilogramul de portocale cu 5 lei, el îmi dă 6 lei să îl las să îşi aleagă fructele”, ne-a spus Marian Vieru, comerciant în piaţa de la Hală.
Prețuri diferite în funcţie de piaţă
produs cartofi roşii ceapă castraveţi gogoşari morcov
Nicolina 1 3,5 1,5 3,5 6 1,5
Alexandru 1 3,5 1,5 3,4 6 2
CUG 1,2 3 1,5 3,2 5,5 1,5
Hală 1,5 4,5 2 4 6 3
Spiridon 1,5 4 2 5 8 2
Mulţi ieşeni au crezut că vine iarna şi au făcut provizii
Nistor Movileanu
Vânzător
Fructe şi legume de import în supermarketuri
Pieţele agro-alimentare din Iaşi încep să piardă teren în faţa ofertei din hypermarketuri. “Este mult mai uşor să găsesc la un loc tot ce am de cumpărat. Preţurile nu sunt cu mult mai mari decât în pieţe. Legumele sunt mai arătoase aici, dar ce e frumos nu e întotdeauna şi bun”, ne-a spus Cătălin Neamţu, un client venit la cumpărături la Carrefour.
“Nu am fost niciodată la piaţă, pentru că este mai comod să cumpăr din hypermarket”, a declarat Alina Cucu, clientă a magazinului Kaufland. La fel ca în pieţe, preţurile variază în funcţie de calitate, cele mai ieftine fiind alimentele produse în România.
Spre exemplu, un kilogram de ardei gras din România costă la hypermarket 4,4 lei, în timp ce un kilogram de ardei gras din Olanda se vinde cu 12 lei. Reprezentanţii hypermarketurilor explică importurile de fructe şi legume prin faptul că în ţară nu sunt respectate standardele în ceea ce priveşte calitatea, transportul şi depozitarea alimentelor.
Vor profit imediat
“Încercând să obţină profit repede, aproape 95% dintre producătorii români comercializează fructele din prima recoltă. Totuşi, din momentul plantării livezilor, cele mai bune fructe se obţin după cel puţin patru ani”, a explicat Ionuţ Parfente, directorul departamentului legume-fructe de la Kaufland România.
Preţul legumelor din hypermarketuri
Castraveţi din România:3,4 lei/kg;
Castraveţi din Turcia: 4 lei/kg;
Ceapă din România: 1 leu/kg; Ceapă din Italia: 1,5 lei/kg;
Roşii din România: 2,9 lei/kg; Roşii din Olanda: 3,5 lei/kg; Roşii din Polonia: 4 lei/kg;
Ardei gras România:4,4 lei/kg;
Ardei gras Olanda: 8-12 lei/kg.