Reţelele de apă din Cluj, sub blestemul SADE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litigiul dintre statul român şi compania franceză are o miză de 10 milioane de euro. Modernizarea reţelelor de apă-canal din Cluj a întârziat 3 ani din cauza SADE. După relicitare şi un proces internaţional, lucrările sunt din nou în întârziere.

SADE a însemnat pentru clujeni doi ani de blocaje în trafic, zgomot, lucrări de mântuială şi nervi întinşi la maxim. SADE este firma franceză care a început în 2003 proiectul finanţat ISPA - „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare pentru zona Cluj”.

Intervenţiile haotice asupra carosabilului au transformat circulaţia în oraş într-un calvar. Proiectul, în valoare de 68 de milioane de euro, trebuia finalizat în vara anului 2006. SADE, însă, şi-a strâns utilajele şi a plecat din Cluj în noiembrie 2005, acuzând partea română că nu a respectat contractul. La sfârşitul anului 2008, după trei ani de întârziere, reorganizarea licitaţiei şi un proces internaţional aflat pe rol, lucrările la refacerea canalizării în Cluj sunt din nou... în întârziere.

Întârzierea întârzierii

În acest moment, lucrările „moştenite” de la SADE sunt efectuate de consorţiul format din compania germană Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau şi două mari companii clujene de construcţii, Grup 4 Instalaţii şi Tim Trust. Consorţiul a câştigat o licitaţie internaţională organizată de Ministerul Finanţelor în toamna anului 2007.

Cu toate că, acum, contractantul este o companie germană, clujenii nu scapă de probleme. „Întârzierile totalizează două luni. Pe parcurs s-ar putea recupera aceste întârzieri”, este de părere Călin Abrudan, adjunctul de proiect al consultantului, firma franceză Sogreah. Pe de altă parte, oficialii Ludwig Pfeiffer în România, susţin că lucrările sunt în grafic. „La unele obiective există mici întârzieri dar avem şi obiective unde lucrările sunt mai avansate decât graficul iniţial”, a declarat Florin Stanciu, reprezentantul Pfeiffer în România.

Proces de milioane de euro

Specialiştii companiei germane susţin că, dacă nu intervin probleme neaşteptate, lucrările vor fi gata conform termenului stabilit după cea de-a doua licitaţie- în decembrie 2009. Tot în 2009, se va finaliza şi litigiul dintre SADE şi statul român, desfăşurat la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.

SADE impută părţii române lucrări efectuate care nu au mai fost plătite în valoare de 10,9 milioane de euro. Partea română impută companiei franceze 7,8 milioane de euro, plus valoarea pagubelor cauzate de imposibilitatea de predare/primire a lucrărilor, care va fi stabilită printr-o expertiză. „Aşteptăm până la începutul anului viitor rezoluţia arbitrajului, dar suntem încrezători că vom câştiga”, a declarat Carmen Roşu, directorul Oficiului de Plăţi şi Contractare Phare.

Prea puţin va conta câştigarea acestui proces de către statul român pentru clujenii care aşteaptă, încă din 2006, finalizarea lucrărilor şi se află în faţa unei noi întârzieri.

200 de kilometri de reţele

Acum se lucrează în principal în Cluj-Napoca, urmând ca în anul viitor să înceapă lucrările şi în cinci comune din vecinătate. Tot programul cuprinde extinderea, respecitv reabilitarea a aproximativ 200 km de reţele de apă şi canalizare. La finalizarea proiectului, mare parte din reţeaua de canalizare şi apă a Clujului va fi refăcută.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite