Reţeaua Diverta intră în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lanţul de librării şi-a anunţat începerea procesului de reorganizare judiciară din cauza problemelor privind fluxul de numerar. Diverta vrea să închidă cât mai rapid magazinele neprofitabile pentru a putea acumula lichidităţi ca să-şi poată plăti datoriile.

Compania Diverta, membră a grupului RTC Holding, controlat de omul de afaceri Radu Octavian, şi-a anunţat ieri începerea procesului de insolvenţă pe fondul problemelor fluxului de numerar.

„Am luat această decizie având în vedere o reorganizare care să conducă la fortificarea structurii şi eficientizarea businessului actual. Considerăm că modelul de afaceri al Diverta este unul viabil, însă conjunctura actuală a pieţei, coroborată cu inflexibilitatea dezvoltatorilor au dus la problemele de cash-flow actuale", a declarat pentru „Adevărul" Amalia Buliga, CEO al companiei.

Magazine închise

În cursul zilei de ieri, compania aştepta certificatul de grefă. Administratorul judiciar propus este Casa de Insolvenţă Transilvania, firmă care s-a ocupat şi de reorganizarea Flamingo International, Leonardo şi Fortus. Pentru a putea face rost de lichidităţi ca să-şi achite datoriile acumulate, Diverta vrea să închidă cât mai repede magazinele neprofitabile, potrivit reprezentanţilor companiei, care nu au dat însă detalii privind debitele înregistrate.

Compania are un singur credit, de puţin peste un milion de euro, contractat de Diverta Retail 3000 de la Alpha Bank şi mai figurează drept garant al unui credit de trei milioane de euro contractat de la UniCredit Bank de către Sebra Francize, o companie membră a grupului RTC Holding. Radu Octavian, proprietarul RTC Holding, a anunţat recent că datoriile la nivelul întregului grup se ridică la 40 de milioane de euro.

Diverta deţine, în prezent, 62 de magazine în 39 de oraşe cu o suprafaţă de retail de peste 24.000 de metri pătraţi, inclusiv în Republica Moldova. Compania comercializează produse de carte, papetărie şi birotică, muzică, film, jocuri şi jucării şi IT&C şi deţine o cotă de peste 35% din piaţa de carte din România.

Reprezentanţii companiei spun că au depus eforturi pentru reducerea chiriilor, însă s-au lovit de rezistenţa anumitor dezvoltatori care nu au acordat reduceri de chirii sau au fost împotriva rezilierii contractelor pe cale amiabilă.

În plus, spun oficialii Diverta, multe dintre măsurile de redresare abia acum încep să-şi producă efectele. Rezultatul operaţional din primul trimestru a fost unul pozitiv. Lanţul de magazine a încheiat anul 2009 cu vânzări de 30 de milioane de euro, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent.

Planuri de listare

Reprezentanţii Diverta anunţau recent că intenţionează să aducă compania la cota Bursei de Valori Bucureşti. Astfel, printr-o hotărâre apărută în Monitorul Oficial din 13 aprilie, 12 puncte de lucru, respectiv nouă magazine, au fost desfiinţate şi reînfiinţate sub denumirea de Diverta Magazin.

În procesul de reorganizare privind listarea au fost integrate magazine Diverta din malluri bucureştene, dar şi din Timişoara, Câmpina şi Constanţa.

„Adaptarea Divertei pentru listare este o preocupare prioritară pentru Diverta, deoarece atragerea de investitori este un aspect-cheie pentru creşterea businessului", declara recent Amalia Buliga.

Ce înseamnă insolvenţa

Când o companie nu are suficiente fonduri pentru plata datoriilor exigibile (a cărei executare poate fi cerută imediat de către creditor) se află în starea de insolvenţă.

Dacă după 30 de zile de la scadenţă debitorul nu a plătit datoria sa faţă de unul sau mai mulţi creditori, insolvenţa este iminentă. Aceasta este o procedură anterioară falimentului, când practic încetează existenţa unei societăţi comerciale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite