Reţea de hackeri români, anihilată în vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia, Jandarmeria şi Brigada pentru Combaterea Crimei Organizate au făcut în această dimineaţă şaptesprezece descinderi în locuinţele mai multor tineri din Timişoara, Caransebeş, Hunedoara. Cincisprezece persoane suspectate că ar fi clonat paginile de internet ale unor bănci şi ar fi accesat ilegal serverele NASA au fost reţinute şi vor fi audiate.

În timpul percheziţiilor, în locuinţa unuia dintre membrii reţelelor infracţionale au fost descoperite şi droguri.

Potrivit unor surse din poliţie, tinerii, care erau monitorizaţi din mai 2008, mergeau până la clonarea de pagini web ce aparţineau unor bănci şi chiar a unei universităţi din SUA.

Informaţiile erau trimise de membrii filierei din România la cei din reţeaua ce opera în Italia, care goleau conturile respective prin retragerea de sume ce nu depăşeau 1.000 de euro.

Totuşi, doar în şase luni, ei au reuşit să direcţioneze din Italia spre reţeaua infracţională din România, prin transferuri monetare, peste 350.000 de euro.

Poliţiştii au depistat existenţa grupului infracţional după ce au apărut mai multe plângeri potrivit cărora mai multor persoane le-au dispărut bani din bancă.

Printre acuzaţiile aduse celor reţinuţi se numără şi accea că au accesat ilegal serverele NASA şi a mai multor universităţi americane.

Caransebeşul e "fruncea"

Cele mai multe percheziţii făcute de oamenii legii au vizat municipiul Caransebeş, acolo unde anchetatorii au descins în 12 locuinţe din mai multe cartiere. Capul retelei din Caransebeş este un tânar, Florin B., anchetat pentru infracţiuni informatice.

În această dimineaţă, până la prânz, au continuat percheziţiile şi audierile, mai multe persoane fiind reţinute pentru interogatorii şi prezentate procurorului DIICOT Caraş-Severin, Carmen Vrânceanu. Cei reţinuţi vor fi prezentaţi mâine la Tribunalul Caraş-Severin cu propunerea de arest preventiv.

La Petroşani

În judeţul Hunedoara au fost făcute descinderi în două locuinţe din Petroşani, de unde s-au ridicat componente şi echipamente informatice. "Este vorba de douâ persoane, cu domiciliul în Petroşani.

Din apartamentele lor s-au ridicat mai multe calculatoare, cei doi urmând a fi cercetaţi în continuare", a declarat, pentru Adevărul de Seară, şeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Hunedoara, Liviu Naboiu.

Cei doi reţinuţi pentru infracţiuni IT vor fi prezentaţi judecătorilor pentru arestarea preventivă.

Pe râul Bega 


Anchetatorii au facut patru descinderi si in Timisoara, în Complexul Studentesc si pe Calea Sagului, de unde au ridicat mai multe computere.

Perchezitiile au avut loc în urma unor sesizari depuse de FBI, dupa ce hackerii timisoreni au patruns ilegal în serverele NASA si ale unor institutii de aparare din SUA.

"Sesizarea a fost depusa din 2003. NASA, o academie si o firma multinationala care se ocupa de sitemele de aparare au reclamat ca românii au patruns ilegal în serverele lor", a declarat procurorul-sef al Serviciului Teritorial Timisoara al DIICOT, Mircea Andres.

"Hackerii sunt acuzati ca au furat din conturile unor italieni si spanioli peste 350.000 de euro si au spart site-ul NASA si al unei companii din sistemul de aparare al SUA", a mai spus spus procurorul-sef Mircea Andres.

Într-o prima faza au fost cercetate sase persoane, însa în atentia procurorilor au ramas acum doar patru. "Urmeaza sa îi audiem pe cei patru si apoi vom stabili daca o sa-i retinem. Doi dintre ei, originari din Caransebes, doar s-au antrenat când au patruns în serverele din SUA. Ei au trecut la fraude", a spus Andres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite