Resuscitarea Timişoarei văzută de miliardari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri din Top 500 dau soluţii pentru relansarea oraşului de pe Bega. Construcţii mai multe, companii private cu capital mai mare şi o dinamică mult mai bună a Aradului în faţa Timişoarei.  

Statistica pe ultimele trei luni arată că Aradul are un ritm de creştere mult mai bun decât cel al Timişoarei. O parte din reprezentanţii comunităţii locale a oamenilor de afaceri susţine că Aradul se bucură de atractivitatea pe care ar fi avut-o Timişoara în urmă cu patru ani.

Alţi oameni de afaceri susţin contrariul. Timişoara se poate dezvolta în continuare dar e nevoie de câteva decizii locale clare şi rapide, precum şi de proceduri mult mai bune şi eficiente în privinţa autorizaţiilor.

Terenuri blocate inutil

“Simţim şi noi că Aradul se mişcă mai repede. Este dacă vreţi şi explicaţia pentru care Timişoara devine mai puţin atractivă. Există un anume blocaj administrativ. Lucrăm în multe locuri din ţară, dar de niciunde nu obţinem autorizaţii atât de greu”, a declarat Emil Cristescu, unul din primii miliardari ai Timişoarei. El a menţionat şi infrastructura.

Cristescu spune că foarte multe terenuri sunt blocate inutil, situaţie care menţine lipsa de oferte pe piaţa imobiliară şi preţurile foarte ridicate ale terenurilor disponibile. „O mare suprafaţă de terenuri ar putea fi eliberată şi astfel, preţul terenurilor ar scădea la Timişoara”, a mai spus Emil Cristescu.

Frâne din administraţie

Omul de afaceri Romeo Dunca este de părere că principalul motiv pentru care dezvoltarea Timişoarei este frânată este obtuzitatea administraţiei locale. „Ar trebui să ne conducă alţii şi la oraş şi mai sus. Să vină alţii pentru că s-a dovedit în ani de zile că nu ştim să ne gestionăm bine.

De parcă toţi suntem împotriva noastră. Aradul creşte pentru că sunt oameni mai deschişi. Este o dinamică mai bună, plecând de la conducători mai maleabili şi deschişi. La noi sunt aceiaşi Cojocari, aceiaşi bandiţi care gestionează tot, oameni rămaşi în urmă cu viziuni depăşite şi interese mărunte”, a declarat Dunca.

Criza forţei de muncă

Omul de afaceri Darius Jumanca este de părere că economia locală este îngheţată din cauza lipsei forţei de muncă, dar că şi lipsa de deschidere a autorităţilor locale ţine blocată dezvoltarea. „Noi am dezvoltat investiţii. Probabil că nu sunt aşa de mulţi investitori. Gurile rele spun că şi la primărie întâmpină greutăţi, că merge greu partea de autorizare. Nici la noi nu merge foarte repede.

Comunitatea locală poate să influenţeze foarte mult un regim de investiţii, dacă există o deschidere mai mare. Pe noi nu ne-a stopat nimeni în investiţii de aceea nu ştiu dacă e adevărat sau nu. Cred că o problemă foarte mare este blocajul de pe piaţa forţei de muncă”, a spus Jumanca.

În opinia acestuia se impune o politică locală de atragere a forţei de muncă din zonele cu şomaj ridicat. Acesta a mai spus că şi lipsa unor facilităţi fiscale pentru investitori nu face oraşul atractiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite