Restaurări de mântuială la Cetatea Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurări de mântuială la Cetatea Râşnov
Restaurări de mântuială la Cetatea Râşnov

Cetatea Râşnov a fost închisă vizitatorilor, începând de miercuri, pentru verificarea metru cu metru a zidurilor, după ce, marţi seara, un balcon s-a prăbuşit, bucăţi din zid căzând chiar în faţa unor turişti, printre care se aflau şi copii.

Istoricul Nicolae Pepene, consilier în cadrul primăriei Râşnov, a precizat că în cetate două treimi din construcţii sunt ilegale, între acestea aflându-se şi balconul prăbuşit. „Este vorba despre o lucrare ilegală.

Deşi în documentele emise de Ministerul Culturii această zonă apare ca restaurată, se poate observa este vorba despre o coajă de zid, amenajată superficial, ilegal, care în mod foarte grav acoperea pământ.

Cetatea Râşnov este acum o colecţie de capcane. Dacă o lucrare considerată în regulă de către specialiştii Ministerului Culturii s-a prăbuşit, pot crede că şi alte construcţii se pot dărâma oricând“, a spus Pepene. Şi primarul Râşnovului, Adrian Veştea, acuză Ministerul Culturii.

„Nu ştiu ce ne făceam dacă murea cineva. Noi suntem proprietari şi ne ocupăm şi de administrare, aşa că răspundeam în faţa legii. Iar asta se întâmpla pentru că am luat de bune constatările celor de la Ministerul Culturii care, încă de acum doi ani, ne-au adus la cunoştiinţă că latura de sud a cetăţii, de pe care s-a desprins construcţia, este restaurată şi nu prezintă nici un pericol“, a spus Veştea. 

Ministerul Culturii va face anunţa azi constatările comisiei de anchetă. Deficienţele lucrărilor de restaurare sunt consemnate şi în raportul Comisiei de evaluare a ministerului, întocmit în urma controlului din perioada mai-iunie 2009. Cetatea Râşnov este monument de categoria A, fiind înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite