Restaurantele din Banat gătesc de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii care postesc au de unde alege dacă vor să mănânce în oraş. Cartofii cu rozmarin şi sarmalele cu ciuperci sunt doar câteva dintre felurile de mâncare propuse de bucătari.

Restaurantele timişorene se întrec în oferte de post pentru a atrage cât mai mulţi clienţi.

Pe lângă tradiţionalele ciorbe de legume, supa de roşii şi nelipsita salată de vinete, bucătarii pregătesc reţete extravagante şi meniuri cât mai bogate care nu intră în conflict cu Postul Crăciunului.

Din felurile de mâncare lipseşte carnea, iar  lactatele sunt păstrate pentru cei care se abţin doar de la unele produse.

„Uneori, dacă respectivii clienţi vor ceva ieşit din comun sau un fel de mâncare pe care pur şi simplu nu îl avem în meniu, îl pregătim pentru ei la cerere, ba chiar putem să îl includem pe lista de preţuri de acum înainte”, a precizat Bogdan Lupu, şef de sală în restaurantul „Casa cu flori”.

Soia, la mare căutare

Carnea este înlocuită cu legumele şi cu produsele din soia. Bucătarii propun tocăniţe, legume gratinate sau coapte în caşcaval, ardei cu brânză Liptauer, dar şi tradiţionala iahnie de fasole.

Chiftelele de soia nu lipsesc din meniuri, alături de ciuperci la grătar sau pane şi legumele asortate. Dacă unii dintre ospătari se laudă că tot mai mulţi timişoreni cer mâncare de post, în alte locuri şefii de sală precizează că numărul celor care ţin post este nesemnificativ.

„Nu aş putea să spun că au crescut neapărat comenzile. Deocamdată nu se înghesuie nimeni la mâncarea fără carne”, a spus Ion Lăcătuş, şef de sală în restaurantul „Casa românească”.

Deserturi de post

Cei mai pretenţioşi pot alege conopida la cuptor, frigăruile de legume, soteul de mazăre, varza roşie călită, cartofii copţi cu rozmarin sau orezul cu legume şi ciuperci.

Cireaşa de pe tort sunt sarmalele de post, umplute nu neapărat cu orez, varză sau ceapă, ci mai ales cu ciuperci. În acelaşi fel se servesc şi ardeii umpluţi.

Oferta italiană

Mâncăcioşii care nu pot renunţa la mâncarea italiană au varianta cu pizza de post, acoperită cu ardei, vinete, spanac, porumb şi măsline. Sosul de roşii şi busuiocul dau toată savoarea preparatelor, şi în cazul pastelor.

Dacă pentru aperitiv restaurantele propun bruscheti cu roşii sau peşte şi salată de crudităţi, la desert bucătarii pregătesc delicatese fără lapte sau ou.

Astfel, timişorenii care postesc şi aleg să mănânce la restaurant pot opta pentru o gamă variată cum ar fi piureul de castane cu frişcă vegetală sau îngheţata de caramel, clătitele cu gem, plăcinta cu dovleac sau morcov, tarta cu prune, negresa de post sau prăjitura cu caise.

Meniu de post

Bruscheti cu roşii – 7 lei

Ciorbă de legume – 10 lei

Sarmale cu ciuperci –10 lei

Tocăniţă cu ciuperci –12 lei

Şniţele cu soia – 10 lei

Salată de crudităţi – 9 lei

Piure de castane – 10 lei

Apă plată – 5 lei

TOTAL – 73 le

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite