Respingerea Guvernului Croitoru amână rezolvarea crizei, potrivit presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Respingerea Guvernului Croitoru amână rezolvarea crizei, potrivit presei internaţionale
Respingerea Guvernului Croitoru amână rezolvarea crizei, potrivit presei internaţionale

Pespingerea în plen a guvernului propus de economistul Lucian Croitoru, trimite în prelungiri criza politică şi economică, scrie presa internaţională.

Mingea este din nou în terenul preşedintelui Traian Băsescu după ce Parlamentul a refuzat să acorde votul de încredere unui guvern în care doar doi miniştri au primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate.

La Palatul Victoria rămâne, în continuare, stăpân Emil Boc, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti se luptă să convingă Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să livreze noi tranşe din împrumutul încheiat în aprilie, scrie AFP.

"Misiunea mea s-a încheiat. (...) Era cel mai bun guvern pe care îl puteam forma într-un timp atât de scurt", a declarat Croitoru, citat de jurnaliştii francezi.

În condiţiile în care alegerile prezidenţiale bat la uşă, primul tur de scutin fiind pe 22 noiembrie, AFP aminteşte că una dintre variantele luate în calcul de actualul şef al statului este menţinerea actualului cabinet până după cel de-al doilea tur de scrutin şi lăsarea în seama câştigătorului alegerilor desemnarea unui nou prim ministru.

Din declaraţiile sale  ar reieşi, potrivit AFP, că preşedintele Băsescu mizează pe o refacere a alianţelor după ce va fi cunoscut rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Jurnaliştii francezi atrag atenţia că trântirea guvernului Croitoru în Parlament reduce şansele României de a primi banii de la FMI, atât de necesari pentru achitarea integrală a pensiilor şi a salariilor până la finalul anului.

Criza politică se accentuează

Jurnaliştii de la Reuters afirmă că respingerea premierului desemnat Lucian Croitoru şi a cabinetului propus de el nu face altceva decât să accentueze şi mai mult criza politică.

Potrivit analiştilor citaţi de agenţie, orice nou candidat pentru funcţia de premier va încerca să formeze un cabinet înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie. Ei sunt îngrijoraţi că ţara ar putea să nu mai aibă timp să respecte condiţiile pentru următoarea sa tranşă de împrumut de la FMI.

Criza politică şi economică aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale


Şi jurnaliştii americani de la Associated Press, precum şi cei italieni de la ASCA afirmă că tulburările politice şi economice din România nu se vor încheie înainte de aflarea câştigătorului alegerilor prezidenţiale.

"Prin respingerea cabinetului Croitoru a fost amânată din nou soluţia la criza politică din ţară, care va trebui să aştepte alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie", comentează ASCA.

La rândul său, Kyiv Post citează Reuters, potrivit căruia economiştii avertizează că România nu mai are timp să respecte condiţiile pentru pachetul de asistenţă de 20 de miliarde de dolari, iar partidelor politice le va fi greu să găsească un consens până la alegerile prezidenţiale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite