Tovarăşii lui Frunzăverde, urmăriţi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romică Anculia (stânga), fostul şef al APIA Caraş-Severin, şi Simion Iancu-Simi, fostul primar al oraşului Oţelul Roşu , acuzaţi de corupţie
Romică Anculia (stânga), fostul şef al APIA Caraş-Severin, şi Simion Iancu-Simi, fostul primar al oraşului Oţelul Roşu , acuzaţi de corupţie

Fostul primar al oraşului Oţelul Roşu, Simion Iancu-Simi, directorul de la APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, şi fostul edil-şef din comuna Socol, Valentin Ghiţă, sunt trimişi în judecată.

Trei membri marcanţi ai PDL Caraş-Severin vor fi judecaţi pentru fapte de corupţie. Fostul primar al oraşului Oţelul Roşu, Simion Iancu-Simi, directorul de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Caraş-Severin, Romică Anculia, şi fostul edil-şef din comuna Socol, Valentin Ghiţă, au fost săltaţi de mascaţii de la DNA chiar de ziua lui Sorin Frunzăverde.

A „dezertat" la timp

Acesta din urmă a fost până în martie 2012 preşedintele organizaţiei judeţene PDL din Caraş-Severin. Frunzăverde a declarat la ieşirea din PDL că nu mai este de acord cu felul în care este condusă România, care a devenit un stat puternic centralizat, în care îţi este frică să vorbeşti la telefon: „Putem construi o Românie care să iasă din sărăcie şi să renunţe la starea de stat poliţienesc. Ne e frică şi să vorbim la telefon, ne punem în permanenţă problema dacă nu suntem în permanenţă ascultaţi ambiental. Nu mă refer la presă".

Frunzăverde a trecut la PNL cu doar o lună înainte de ridicarea foştilor lui colegi pentru cercetări. El a dat startul exodului din partidul aflat atunci la guvernare şi până nu demult a fost „vedeta" grupului dezertat de la democrat-liberali.  Deşi Sorin Frunzăverde a fost reales preşedintele Consiliului Judeţean, el nu a dat vreo declaraţie pe tema celor petrecute.

Colegii săi de partid au infirmat o posibilă „surpriză" pe care Direcţia Naţională Anticorupţie ar fi planificat-o la ordin, de ziua acestuia. Opinia politică generală în Caraş-Severin a fost că descinderile care au avut loc pe 26 aprilie, de ziua liberalului Frunzăverde, au fost o simplă coincidenţă, dar, în acelaşi timp, şi o „lecţie" dată de Traian Băsescu. Preşedintele ar fi început astfel „curăţenia" de primăvară cu oamenii săi. Aceasta, cu atât mai mult, cu cât şeful APIA, Romică Anculia, a fost decorat în 2007 de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Agricol în grad de cavaler.

În ceea ce priveşte relaţia de prietenie dintre fostul edil-şef al oraşului Oţelul Roşu, Iancu Simion-Simi, şi Sorin Frunzăverde, aceasta s-ar fi rupt în urmă cu mai multă vreme, din cauza unor neînţelegeri din cadrul PDL, potrivit unor surse democrat-liberale.

Trimişi în instanţă

La aproape două luni de la descinderi, procurorii au finalizat materialul de urmărire penală. Şi de această dată, momentul coincide cu depunerea jurământului preşedintelui Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, care joi îşi primeşte atribuţiile. „Este adevărat, inculpaţilor le-a fost prezentat deja materialul de urmărire penală, care e finalizat în totalitate. Săptămâna aceasta va fi sesizată instanţa de judecată pentru a fi verificată oportunitatea şi menţinerea stării de arest a inculpaţilor, întrucât, în cazul clientului meu, Simion Iancu- Simi, arestul preventiv expiră sâmbătă. În ceea ce-l priveşte pe clientul meu, nu s-a mai administrat nicio probă nouă", a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul", avocatul Cosmin Bolosin.

Romică Anculia va răspunde în faţa legii pentru complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Valentin Ghiţă, fostul primar al comunei Socol, şi Simion Iancu- Simi, fost primar al oraşului Oţelul Roşu, sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Cele trei persoane au fost arestate pe motiv că au deturnat fondurile APIA, care în loc să ajungă la cărăşeni pentru subvenţia pe păşuni, au ajuns în buzunarul directorului Agenţiei.  Cei trei membri PDL au fost suspendaţi din partid până la finalizarea anchetei.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite