Republica Moldova: 17 cazuri de gripă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova: 17 cazuri de gripă porcină
Republica Moldova: 17 cazuri de gripă porcină

Testele de laborator efectuate pe parcursul zilei de 27 octombrie au confirmat prezenţa virusului gripal A(H1N1) la încă o persoană. Astfel, până în prezent medicii moldoveni au înregistrat 17 bolnavi de noul tip de gripă, după cum informează agenţia Basa - Press.

Citeşte şi
Bariton clujean, grav afectat de gripa porcină

Potrivit Ministerului Sănătăţii, pacienta are 22 de ani şi a revenit la 23 octombrie din Federaţia Rusă. Peste trei zile s-a simţit rău şi a fost internată la Spitalul clinic de boli infecţioase „T. Ciorba", cu suspecţie de infecție gripală A(H1N1).

Conform sursei citate, în prezent pacienta beneficiază de asistenţa medicală necesară, inclusiv tratament antiviral. Anchetarea epidemiologica a cazului este în curs.

Potrivit datelor Laboratorului Naţional, în perioada 21 mai - 28 octombrie curent, în Republica Moldova au fost investigate 126 cazuri suspecte la infecţia gripală A(H1N1) şi un deces.

Anterior în cadrul unei conferinţe de presă vice-ministrul Sănătăţii Oleg Lozan, a anunţat că de vaccin împotriva infecţiei gripale A(H1N1) moldovenii vor putea beneficia cel devreme la finele lunii decembrie curent.

De vaccin vor beneficia în primul rând, ca şi în cazul gripei sezoniere, persoanele aflate în grupurile de risc, printre care medicii, poliţiştii, angajaţii vamali.

Virusul A(H1N1) afectează oamenii, cauzează îmbolnăviri similare cu obişnuita gripă sezonieră. Virusul se răspândeşte de la o persoană la alta prin tuse sau strănut. Uneori, oamenii se infectează prin atingerea unor obiecte sau suprafeţe contaminate şi atingerea ulterioară a gurii sau a nasului.

Simptomele gripei de tip nou sunt similare celei obişnuite - febră de peste 38 de grade, dureri de cap, febră musculară, oboseală, tuse uscată. Ca măsură de prevenire medicii recomandă igienă strictă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite