„Republica”, 100% clujean din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre simbolurile oraşului speră să fie readus la viaţă începând din luna septembrie. Prins între certurile dintre RADEF şi Primărie, cinematograful va fi transferat de la stat la municipalitate.

 Un bilanţ şocant, făcut public la deschiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania din acest an, ne arată că numărul persoanelor care urmăresc un film la cinema Republica a scăzut dramatic, ajungând la 70 pe zi.
„Avem datoria să tragem un semnal de alarmă pentru că în ultima perioadă administratorii acestui cinematograf se chinuie să supravieţuiască. S-a ajuns ca pe zi să vină cel mult 70 de persoane la un film, singurele speranţe ale cinematografului fiind festivalurile”, a spus preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, la deschiderea celei de-a opta ediţii a festivalului.

Neînţelegeri între primărie şi RADEF

Un prim ajutor ar putea veni din partea Primăriei Cluj-Napoca, însă administraţia locală nu poate cheltui niciun ban pentru cinematograf, deoarece Republica se află în domeniul statului. „Aşteptăm ca RADEF să cedeze cinematograful municipiului, iar apoi ne putem implica”, ne-a spus Raimonda Boian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Potrivit Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF) „România Film”, cinematograful nu a putut fi transferat municipalităţii în urmă cu o lună, când s-a încercat pentru prima dată acest lucru.
„În luna mai am luat parte la o primă tentativă de a transfera cinematograful Republica de la stat în administrarea Primăriei, dar nu s-a putut. Motivul este legat de proceduri”, ne-a spus Vasile Pop, şeful comisiei de predare a cinematografelor din cadrul RADEF România.
Reprezentanţii administraţiei locale neagă. „Nu s-a putut prelua, deoarece cinematografele trebuie casate. Am solicitat expres încă o dată, săptămâna trecută, ca RADEF să ne transmită documentele pentru toate cinematografele astfel încât să putem pregăti semnarea proceselor verbale de predare-primire, dar nu am primit încă nimic”, a adăugat Raimonda Boian.
Potrivit acesteia, abia apoi se va putea vorbi de un fond destinat reabilitării cinematografului. „După ce Republica intră în administrarea primăriei se va realiza un studiu de fezabilitate şi abia apoi se poate discuta de fonduri”, a completat purtătorul de cuvânt. Vasile Pop a adăugat că Primăria va primi cinematograful în septembrie, deoarece RADEF nu se va mai ocupa de el. „În luna septembrie cinema Republica va fi transferat Primăriei Cluj-Napoca”, a spus acesta.
Între timp, RADEF va transfera în administrarea primăriei clujene alte două cinematografe, care în prezent nu mai funcţionează. Este vorba de Mărăşti, Dacia şi Favorit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite