Republica Moldova: Valeriu Zubco este noul procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova: Valeriu Zubco este noul procuror general
Republica Moldova: Valeriu Zubco este noul procuror general

Preşedintele agenţiei "Ex Lege", Valeriu Zubco, a fost confirmat miercuri prin voturile deputaţilor din Alianţa pentru Integrare Europeană în funcţia de procuror general al R.Moldova, după ce Valeriu Gurbulea, considerat un apropiat al lui Voronin, şi-a prezentat demisia din proprie iniţiativă.

Zubco a depus apoi jurământul în faţa deputaţilor.

"În Procuratură trebuie să activeze persoane competente, depolitizate şi care să se conducă doar de lege", a declarat Valeriu Zubco. "Voi promova legea, egalitatea în drepturi şi mă voi conduce de legislaţia Republicii Moldova. Procuratura Generală nu va executa comenzi politice", a spus noul procuror general, întrebat de deputaţii comunişti dacă este sau nu afiliat politic.

Unul dintre liderii comuniştilor, Victor Stepaniuc, i-a urat lui Zubco "să nu facă ceea ce au făcut alţi procurori până în prezent" şi să fie cu adevărat un procuror al Republicii Moldova şi nu al preşedintelui Parlamentului sau al primului-ministru, adică al actualei Alianţe. Replica a trezit rumori şi zâmbete în sală, fiind cunoscut faptul că timp de opt ani Procuratura şi-a făcut o imagine de instrument politic al comuniştilor.

Valeriu Zubco are 44 de ani, este avocat, doctor în drept, conferenţiar universitar. Din anul 2000 este conducător ştiinţific la catedra de Drept public de la Universitatea Liberă Internaţională din R. Moldova.

A fost consilier al pretorului de Buiucani în perioada 1993-1996. În acelaşi timp, Zubco este membru al Consiliului ştiinţific-consultativ de pe lângă Curtea Constituţională şi Curtea Supremă de Justiţie.

Fost procuror, Valeriu Gurbulea, considerat un apropiat al fostului preşedinte Vladimir Voronin, a demisionat vinerea trecută după doar doi ani de mandat, în timp ce legislaţia îi garanta cinci ani în funcţie. Gurbulea avea renumele unui promotor activ al intereselor fostei guvernări comuniste, instrumentând mai multe dosare împotriva oamenilor de afaceri incomozi puterii, dar şi jurnaliştilor, organizaţiilor neguvernamentale şi liderilor de opinie sau liderilor partidelor din fosta opoziţie.

Figura lui Valeriu Gurbulea a fost puternic contestată de opinia publică după evenimentele din 7 aprilie, când acesta, în calitatea sa de procuror general, a declarat că abuzurile, mutilarea şi torturile la care au fost supuşi tinerii în comisariatele de poliţie sunt rodul unor "invenţii".

Deputatul liberal Valeriu Nemerenco a avut miercuri o intervenţie în plen şi i-a spus noului procuror general că instituţia pe care o conduce ar trebui să investigheze averea familiei Voronin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite