Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, între Rusia şi Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, între Rusia şi Occident
Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, între Rusia şi Occident

Republica Moldova, cel mai sărac stat din Europa, afectat grav de criza economică, dar şi de o criză politică prelungită, ar putea rămâne mult timp prinsă în disputa dintre Rusia şi Occident, din cauza crizei din Transnistria, fără a putea adera la UE, comentează Irish Times în ediţia online.

Oraşul Chişinău, plin de parcuri şi cu o populaţie de 750.000 de locuitori, plin de tineri bine îmbrăcaţi, dotaţi cu laptop-uri şi conducând maşini decapotabile, pare să sfideze austeritatea cu care se confruntă cel mai sărac stat din Europa (cu un PIB de 750 de euro pe cap de locuitor). Realitatea este însă cu totul alta în provincie, unde locuieşte 60 la sută din poluaţia ţării, apa potabilă este o raritate, canalizarea rudimentară, iar salariile de 80 de euro din oraşe sunt doar un vis îndepărtat.

Cu toate acestea, pe lângă criza economică şi sărăcia cronică în care se zbate, statul se confruntă cu o profundă criză politică, declanşată în urma alegerilor din aprile, când comuniştilor le-a lipsit un vot din cele 61 necesare pentru a desemna un nou preşedinte. În urma alegerilor anticipate din iulie, în această situaţie se află Alianţa pentru Intergrare Europeană, care a reuşit să numească un Guvern, dar nu dispune de suficiente voturi pentru alegerea preşedintelui, iar dizolvarea Parlamentului pentru a doua oară într-un an nu este permisă de Constituţie.

Cu toate acestea, problema cea mai gravă a Republicii Moldova este conflictul teritorial din Transnistria, unde Rusia are staţionaţi circa 2.000 de militari, dintre care 500 au regim de trupe de menţinere a păcii, iar restul păzesc depozitele de armament din perioada războiului rece şi a Armatei a 14-a a Rusiei. Regiunea este extrem de importantă din punct de vedere strategic pentru Rusia, fiind situată în sudul Ucrainei.

Dacă problema transnistreană nu va fi rezolvată, Republica Moldova nu va putea adera la Uniunea Europeană, iar Rusia nu va renunţa cu uşurinţă la această şansă de a fi un ghimpe în coasta NATO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite