Republica Moldova: Moscova îl susţine, în continuare, pe Marian Lupu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Republicii Moldova ar fi trebuit să aleagă, marţi, pentru a treia oară în acest an, şeful statului. Acest vot a fost însă boicotat de Partidul Comuniştilor, formaţiune politică ce a refuzat să-l aleagă ca preşedinte pe Marian Lupu, deoarece această propunere a venit din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

Marian Lupu este, de altfel, candidatul susţinut şi de Rusia la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, după cum transmite şi ediţia electronică a codidianului Kommersant, citat de Unimedia.md.

În aceste condiţii, după două tentative nereuşite de alegere a şefului statului, următoarul tur de scrutin ar putea avea loc pe 10 decembrie. Kommersant menţionează că este posibil ca şi la cea de-a treia încercare să existe posibilitatea ca preşedintele să nu poată fi ales de Parlament.

  • Comuniştii au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului


Partidul Comuniştilor a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului înainte cu câteva minute de începerea procedurii de vot. „Participarea în această farsă politică înseamnă de fapt aprofundarea crizei în ţară şi instaurarea unui regim anti-naţional, dictatorial şi radicalist”, a declarat Maria Postoico, preşedintele fracţiunii PCRM în Parlament, citată de acelasi ziar.

Referindu-se la reacția lui Mihai Ghimpu despre boicotul PCRM, Kommersant scrie că deputaţii AIE vor consulta rezoluţiile Consiliului Europei de condamnare a comunismului, fapt ce ar putea fi primul pas în interzicerea activităţii partidelor comuniste pe teritoriul Republicii Moldova.

  • Planul lui Voronin este pus la îndoială


Conform unei surse Kommersant în AIE, blocul pro-european venit la guvernare la 29 iulie încă nu a spus totul despre PCRM. „Dacă PCRM va merge la alegeri anticipate, vom face dezvăluiri societăţii despre Partidul Comuniştilor", a declarat aceasta pentru Kommesant.

În încheierea materialului despre situaţia din Moldova, Kommesant pune la îndoială planul lui Voronin, menţionând că situaţia ar putea lua o turnură nefavorabilă pentru acesta. „Acţiunile lui Vladimir Voronin ar putea să pună în pericol planurile acestuia - de a se întoarce triumfător la guvernare în cazul alegerilor anticipate", încheie Kommersant.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite