Au început alegerile în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au început alegerile în Republica Moldova
Au început alegerile în Republica Moldova

Alegerile legislative anticipate din Republica Moldova au început miercuri la ora 7.00 odată cu deschiderea urnelor în cele 1.954 de secţii de vot de pe teritoriul Republicii Moldova, electoratul urmând să desemneze, pentru a doua oară în decurs de patru luni, o nouă configuraţie a Parlamentului.

Alte 33 de secţii de vot se deschid, în funcţie de fusul orar, în străinătate, la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. La Bucureşti, cele două secţii, organizate la Ambasadă şi Consulat, s-au deschis, de asemenea, la ora 7.00, informează NewsIn.

Votul se încheie la ora 21.00, urmând ca imediat după aceea să fie anunţate primele proiecţii ale unui exit-poll.

La urne sunt aşteptaţi peste 2,6 milioane de alegători, dar în condiţiile în care pentru prima oară în istoria ţării scrutinul are loc în cursul săptămânii şi nu duminica, în plină perioadă a vacanţei estivale, rata participării la vot rămâne una dintre necunoscutele scrutinului. Pentru a fi validat, este nevoie ca cel puţin o treime dintre alegători să se prezinte la vot, graţie unei modificări operate în legislaţia ţării care prevedea iniţial o prezenţă de 50% plus unu.

După alegerile din 5 aprilie, opoziţia a acuzat puterea comunistă că ar fi falsificat rezultatele scrutinului, afirmând că printre votanţi s-ar fi numărat şi persoane care au decedat sau care sunt plecate în străinătate.  În pofida faptului ca opoziţia şi mai multe organizaţiile neguvernamentale s-au arătat îngrijorate de numărul prea mare de alegători incluşi în liste, Comisia Electorala Centrală (CEC) le-a suplimentat faţă de 5 aprilie cu aproximativ 70.000 de persoane  - de la 2.550.000 la 2.620.000, deşi peste 620.000 de moldoveni sunt plecaţi oficial în străinătate. Aceştia, la rândul lor, s-au plâns de imposibilitatea de a vota, pentru că sunt prea puţine secţii de vot, nici măcar în toate ţările unde diaspora moldoveană este semnificativă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite