Republica Moldova: Curtea Europeană condamnă Guvernul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Republica Moldova pentru aplicarea de tratamente inumane şi degradante în cazul a doi cetăţeni moldoveni, în perioada când aceştia se aflau în arest preventiv, transmite AFP.

Bătuţi cu bastonul peste corp şi degetele de la picioare, legaţi cu lanţuri, victime ale şocurilor electrice, Valeriu Roşca şi Nicolae Roşca, de 49 şi respectiv 30 de ani, au afirmat că au fost maltrataţi în momentul arestării şi apoi în timpul arestului preventiv la comisariatul de la Chişinău, unde poliţia dorea să-i oblige să mărturisească.

Cei doi bărbaţi arestaţi la 11 mai 2001, sub suspiciune de furt şi agresiune, se aflau la 13 iunie 2001 la comisariatul de poliţie Ialoveni, chiar în ziua când o delegaţie a Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) a Consiliului Europei efectua acolo o vizită.

Bătuţi din nou după plecarea delegaţiei, reclamanţii susţin că, în urma acesteor tratamente inumane, şi-au pierdut parţial auzul şi au dureri de cap frecvente.

Într-o scrisoare adresată Curţii Europene datată 15 septembrie 2003, cei doi bărbaţi se plâng şi că au fost încarceraţi în celule arhipline - în care se aflau până la 25 de deţinuţi înghesuiţi pe o suprafaţă de 25 de metri pătraţi, sau zece în celule de unul sau doi metri pătraţi - în aşteptarea audierilor, fără hrană, apă sau acces la toaletă.

Reclamanţii mai subliniază că au fost privaţi de contactul cu avocaţii la începutul procedurii penale.

Magistraţii de la Strasbourg au concluzionat că statul moldovean a încălcat articolul 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane şi degradante. Ei au dispus acordarea a 15.000 de euro fiecăruia dintre cei doi reclamanţi pentru pagube non-financiare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite