Timişoara: Mitingul pentru Republica Bănăţeană a fost anulat de frica poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Mitingul pentru Republica Bănăţeană a fost anulat de frica poliţiei
Timişoara: Mitingul pentru Republica Bănăţeană a fost anulat de frica poliţiei

Organizatorii au renunţat, de frica autorităţilor, la adunarea care ar fi trebuit să aibă loc în Piaţa Libertăţii din Timişoara. Iniţial aceştia au anunţat că doresc să sărbătorească astfel 91 de ani de la proclamarea Republicii Banat.

CITIŢI ŞI:

Timişoara: Istoricii spun că Republica Bănăţeană a fost o himeră

Manifestare pentru regionalizare la 91 de ani de la declararea Republicii Bănăţene

În 31 octombrie 1918, în Piaţa Libertăţii din Timişoara, a fost proclamată Republica Bănăţeană, care a supravieţuit numai două săptămâni. După 91 de ani, ieri, un grup de timişoreni a pus la cale un miting pentru regionalizare. Ideea a supravieţuit câteva ore pentru că organizatorii s-au temut de efectele legale ale iniţiativei lor.  

Au anunţat un miting de proporţii

“Sute de timişoreni sunt aşteptaţi, sâmbătă, 31 octombrie, în Piaţa Liberă, pentru a aniversa 91 de ani de la declararea Republicii Bănăţene”. Aşa suna mesajul care a fost răspândit, pe tot parcursul săptămânii trecute, prin e-mail. Cu această ocazie, bănăţenii erau chemaţi în locul unde s-a proclamat Republica Bănăţeană, în 1918. Scopul manifestării era susţinerea regionalizării şi lustraţiei.

"Nu suntem iredentişti!"

Organizatorii au susţinut că regionalizarea dorită de ei nu înseamnă iredentism, şovinism sau antinaţionalism. “Regionalizarea este condiţia primordială pentru a putea vorbi de dezvoltare şi progres. Nu vrem autonomie, acest cuvânt a fost atât de pervertit, încât şi-a pierdut înţelesul şi este, în mod greşit înţeles, ca trădare. Nu vrem autonomie pe criterii etnice, ci pe criterii economice, administrative şi financiare”, a anunţat Cosmin Sorin, cel care a semnat mesajele trimise prin poşta electronică.

              

“Toată România are nevoie de reorganizare”

Mai mulţi timişoreni s-au pregătit degeaba să ia parte la manifestarea care era planificată în Piaţa Libertăţii pentru că s-a renunţat, în cele din urmă, la miting. Surse din cadrul Poliţiei Comunitare susţin că tinerii au renunţat la adunare pentru că nu aveau autorizaţie şi se temeau să nu fie amendaţi sau chiar reţinuţi pentru adunări anti-naţionale.
Invocă modelul european

Invocă modelul european

Aniversarea celor 91 de ani de la declararea Republicii Bănăţene trebuia să se desfăşoare sub sloganul: “Pledaţi în favoarea Timişoarei, a Banatului, a Ardealului, a regionalizării, a normalizării României şi a lustraţiei”. Cosmin Sorin, unul din misterioşii organizatorii ai întrunirii spera ca la eveniment să ia parte cât mai mulţi bănăţeni. “Toată România are nevoie de regionalizare. Atât Banatul, cât şi Ardealul, Moldova, Oltenia, chiar şi Bucureştiul. toate ţările dezvoltate din Europa sunt formate din regiuni sau au trecut la un stadiu de federaţie”, a spus Cosmin Sorin.

Republică pentru două săptămâni

Republica Bănăţeani a fost un stat proclamat la Timişoara pe 31 octombrie, 1918, odată cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar. Proclamarea a avut loc în Piaţa Libertăţii. Republica era o tentativă de a menţine integritatea Banatului multi-etnic, în faţa pretenţiilor teritoriale ale naţiunilor interesate. Durata sa de viaţă a fost foarte scurtă, Republica încetând să mai existe pe 15 noiembrie 1918, odată cu intrarea forţelor armate sârbe în Banat.

image
image

 MAI CITIŢI:

Timişoara: “Şoarecele de bibliotecă” militează pentru regionalizarea Banatului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite