Reporter CNN în căutarea lui Dracula la Cetatea Poienari: Castelul nu este decât o capcană turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la cetatea Poienari sunt 1480 de trepte
Până la cetatea Poienari sunt 1480 de trepte

Ruinele castelului Poienari sunt aşezate pe un vârf de munte cu o panoramă, care nu se mai termină, spre nişte chei adânci, stânci de coloare gri-cărbune şi izvoare de munte, scriu jurnaliştii de la CNN care au venit în România pentru a vizita cetatea lui Dracula.

"Este un paradis natural, dar noi nu am făcut această călătorie la castel doar pentru o privelişte minunată", precizează Aaron Cooper, autorul materialului, încă de la început. "Vizitatorii vin pentru legătura cu faimosul vampir Dracula".

După publicarea faimoasei cărţi  a lui Bram Stoker, în 1897, şi a filmelor care au urmat, "lumea" a privit Transilvania (situată în centrul modern al României) ca fiind casa "Contelui Dracula".

Potrivit CNN, există puţin adevăr în povestea lui Stoker, care nu a vizitat niciodată Europa de Est, "însă faimosul său personaj este bazat, în parte, pe povestea unui prinţ real din secolul al 15-lea".

Vlad Dracula a trăit între 1431 şi 1476 şi a domnit în Valahia, "care este de fapt în sudul Transilvaniei". "Ca lider militar, el a  fost un erou pentru poporul său, beneficind de un loc la Muzeul Militar Naţional din România".

În alt muzeu "Dracula" apare ca un titlu aparţinând cavalerilor ordinului dragonului, a căror misiune era să apere creştinismul. "Documente semnate cu titulatura de Vlad Dracula încă există", mai scris Aaron Cooper, amintind şi de pseudonimul de Ţepeş, care vine de la pedeapsa capitală pe care domnitorul român o aplica celor care făceau fărădelegi.

În continuare, jurnalistul scrie că i-a fost destul de greu să ajungă la Cetatea Poienari, pentru că nu este pe un traseu turistic principal. "Transportul public este rar, iar cel mai apropiat oraş turistic, Braşov, este la câteva ore distanţă".

Pentru a ajunge la Poienari, echipa de la CNN a fost nevoită să apeleze la un "prieten" cu maşină al femeii care îngrijea pensiunea la care au fost cazaţi. Călătoria i-a costat câte 40 de euro de fiecare.

În drum spre Poienari, echipa de la CNN a văzut terenuri agricole montane unde timpul părea că s-a  oprit, căruţe de lemn conduse de "fermieri" şi vite. "Pe alocuri, drumurile erau atât de rele încât Daniel (şoferul maşinii) a fost nevoit să conducă pe contrasens pentru a evita gropile care păreau să înghită maşina".

"Când am ajuns la hidrocentrala erei comuniste am fost nevoiţi să abandonăm maşina şi să continuăm drumul spre Poienari pe jos", scrie în continuare Aaron Cooper.

De jos semnul arată că sunt 1480 de trepte. "Este destul de greu de imaginat o armată care să cucerească castelul. Ar fi destul de greu şi cu nişte scări moderne".

La intrarea în castel este un singur om, care "nu vorbeşte mai deloc engleza", însă sunt semne care explică în engleză şi în română cum a extins Vlad castelul în 1457.

Jurnalistul CNN remarcă că deşi structura cetăţii nu este foarte mare, tot ce a mai rămas este în ruină. "În ciuda legăturii sale destul de bine acceptate cu Vlad, castelul nu este decât o capcană turistică. Noi am văzut doar doi oameni în frumoasa zi de toamnă în care l-am vizitat".

Cetatea Poienari nu este un loc de unde se pot cumpăra tricouri cu Dracula, singurele suveniruri care există sunt nişte cărţi poştale pe care le are de vânzare omul de la intrare.

În ciuda unei legături istorice fragile cu Dracula, "turiştii par o turmă strânsă în căutarea vampirului, la Castelul Bran, unde se face reclamă puternică încă înainte de a ajunge la poartă".

Ajuns în castelului Bran, jurnalistul remarcă că interiorul este dedicat în special familiei regale, care l-a folosit ca reşedinţă la începutul secolului 20. Există însă şi o cameră care povesteşte legenda lui Dracula, incluzându-i pe Stoker şi Vlad. Acest lucru a creat confuzie unui tânăr, care s-a oprit şi l-a întrebat "cu toată seriozitatea" pe jurnalistul CNN: "Ştii unde este dormitorul lui Dracula?".


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite