Reporter american "ars" cu ţuică de prune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Drumurile infernale, legenda lui Dracula şi pălinca servită la micul dejun, amintirile despre România ale unui jurnalist din SUA. Plecat să adune informaţii pentru un reportaj despre baza

>> Drumurile infernale, legenda lui Dracula şi pălinca servită la micul dejun, amintirile despre România ale unui jurnalist din SUA.

Plecat să adune informaţii pentru un reportaj despre baza militară a SUA de la Kogălniceanu, un jurnalist american "a eşuat" şi prin Ardeal. Din acest loc ar fi emigrat, pe la 1900, stră-străbunicul său de origine germană. Articolul publicat de Scott Schonauer, la începutul lunii, în "Stars and Stripes" (revista armatei americane), pare produsul unei expediţii într-o lume decuplată de civilizaţia occidentală.

Ziaristul, care "a descoperit" în România şi localitatea Şona (Schönau), de la care crede că-i vine numele, se declară uimit de modul în care mănâncă şi beau conaţionalii noştri. Scott Schonauer relatează că a primit un mic dejun copios, motiv pentru care şi-a fotografiat farfuria - cârnăciori, mezeluri, cremvurşti, pâine proaspătă, gem, cafea şi nelipsita ţuică de prune.

"Pentru aceia care nu au gustat niciodată ţuica de prune, cel mai bine ar putea fi descrisă ca o băutură <<ţeapănă>> , cu un gust pe care mulţi oameni nu l-ar aprecia. Este <> precum o înghiţitură de gaz de brichetă", spune americanul. El povesteşte că băutura nu este potrivită pentru cei care au sărit masa de prânz şi că, la început, a băut ţuica, crispat, pentru a nu-şi jigni gazda.

Hărţile şi GPS-ul, nefolositoare

Schonauer a mai relatat despre drumurile infernale din România - "mai proaste chiar şi decât cele din Ohio". Jurnalistul american susţine că a mers ore în şir prin desfundături, nefiindu-i de folos hărţile şi GPS-ul.
Scott Schonauer spune că a încercat de mai multe ori să vorbească cu oamenii de pe stradă, dar nu a întâlnit pe nimeni care să înţeleagă limba engleză. Localnicii nu ar fi desluşit nici motivul pentru care a apărut acolo, respectiv acela de a-şi găsi "rudele entuziasmate" de venirea sa tocmai din SUA. Schonauer s-a simţit privit "de parcă era venit din spaţiu".


Jurnalistul american ţine să sublinieze că nu a trăit acea "legătură spirituală, emoţională" pe care oamenii o au atunci când îşi vizitează locul de origine. Totuşi, a băut o bere la cârciuma din prezumtiva localitate de origine a stră-străbunicului său. Concluzia lui Scott Schonauer este aceea că, deşi încă se mai întreabă de ce rudele sale au plecat în America şi cum ar fi fost dacă ar fi trăit în Europa de Est, are o mai mare apreciere pentru locul din care provine.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite