Geoană: "Renunţarea la scutul antirachetă va avea efecte asupra tuturor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geoană: "Renunţarea la scutul antirachetă va avea efecte asupra tuturor"
Geoană: "Renunţarea la scutul antirachetă va avea efecte asupra tuturor"

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat luni, în legătură cu decizia SUA de a renunţa la construirea scutului antirachetă, că el nu este un "alarmist" pe acest subiect, dar a atras atenţia că măsurile luate în acest caz vor avea efecte asupra tuturor.

"În ceea ce priveşte decizia administraţiei Obama de a revedea acest scut antirachetă din Europa, nu sunt unul dintre alarmiştii din regiune şi sunt sigur că măsurile luate ne vor afecta pe toţi, există ameninţări din partea Iranului. Vor lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja teritoriile şi cetăţenii pentru că aceasta este esenţa NATO şi sunt convins că în final vom fi împreună", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană, la Seminarul "Ameninţări la adresa securităţii regionale".

Preşedintele Senatului a mai vorbit şi despre importanţa regiunii de la Marea Neagră şi a afirmat că aceasta reprezintă un "punct strategic de relevanţă". "Unii spun că regiunea Mari Negre nu mai este atât de importantă. Eu spun contrariul. Face parte din arcul stabilităţii. Marea Neagră este, a fost, şi va fi un punct strategic de relevanţă. Este o piesă mai mare într-un puzzle mai mare", a conchis preşedintele Senatului.

În acest context, Geoană a reluat ideea  necesităţii unei schimbări de politică a administraţiei prezidenţiale americane în ceea ce priveşte regiunea din care România face parte. "În partea noastră din Europa se pare că este o schimbare a politicii administraţiei americane. Fiecare administraţie nouă are şi obligaţia de a întrevedea modul în care politica externă este realizată. (…) Suntem aliaţi puternici, credem în această alianţă şi trebuie să fim consultaţi în deciziile administraţiei Obama care implică regiunea noastră", a mai afirmat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

SUA au renunţat la amplasarea a zece interceptoare de rachete în Polonia şi a unui radar în Cehia, iar Barack Obama a spus că va exista o "nouă abordare" adaptată la rachetele iraniene cu rază scurtă şi medie de acţiune.  Imediat după anunţul de joi al preşedintelui american Barack Obama de a renunţa la proiectul de scut antirachetă promovat de predecesorul său, George W. Bush, în favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent şi mai rapid, presa de rusă şi americană a scris că SUA ar putea instala elemente ale unui scut antirachetă în Turcia, Israel, Bulgaria şi România, după ce au renunţat la Polonia şi Cehia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite