Remus,„ucis“ de tabla înmulţirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama lui Remus Niţoi, un elev de 11 ani care s-a aruncat marţi seară de pe bloc, dă vina pe profesorul de matematică. Bunicul lui spune că şi tatăl copilului îl ameninţa că-l va trimite la cerşit dacă nu ia note bune. Remus era în clasa a V-a şi nu ştia înmulţirea. Avea probleme şi la alte materii. Îngrozit de ameninţările tatălui şi de corecţiile promise, băiatul s-ar fi sinucis, spun apropiaţii lui.

Viaţa lui Remus Niţoi, elev la Şcoala Generală nr. 12 din Târgu-Jiu, judeţul Gorj, s-a sfârşit brusc pe trotuarul din faţa unui blocturn. Copilul împlinise de curând 11 ani.

Marţi seara, băiatul s-a învoit de la ora de religie şi a spus că vrea să plece la sat. A aşteptat să se întunece, apoi s-a urcat pe un bloc-turn de zece etaje din faţa şcolii. A fost găsit mort pe trotuar. Devastată la auzul veştii, Luiza Mustaţă, mama copilului, a povestit că băieţelul ei era terorizat de unele materii de la şcoală. „A plecat de la ora de religie pentru că i-a fost rău. Îi era frică de profesorul de matematică din cauză că îi dădea numai note mici în lucrări. Cred că asta e motivul pentru care s-a sinucis". Una dintre colegele lui Remus, o elevă în clasa a VIII-a, spune că el a sărutat-o, marţi, pe obraz.

„Mi-a spus că mă pupă pentru totdeauna"

„A venit în curtea şcolii şi m-a pupat, zicând că mă pupă pentru totdeauna. Mai ştiu că obişnuia să se filmeze ca să posteze imaginile pe internet. În filmul pe care l-am primit pe messenger de la el, Remus avea rolele în picioare şi era fericit", spune Maria Popeangă. Potrivit declaraţiilor procurorului care anchetează cazul, Remus avea bascheţi în picioare atunci când a căzut de pe bloc.

Profesorii: Remus era un elev-problemă

Mama lui Remus, distrusă de cumplita nenorocire

Grigore Vlădoiu, profesorul de matematică, a declarat ieri, pentru „Adevărul de Seară", că nu crede că băiatul s-a sinucis din cauza lui. „Prima testare a fost cea cu tabla înmulţirii. El a fost singurul copil care a făcut opt greşeli. Au urmat apoi două lucrări obişnuite, în care el a obţinut nota trei. Nu părea să fie afectat de note şi nu este singurul notat cu trei. De 42 de ani sunt profesor şi nu mi s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Am primit vestea cu tristeţe şi îmi pare rău că s-a întâmplat aşa", spune Grigore Vlădoiu.

Fosta învăţătoare a băieţelului, Ileana Cornoiu, spune că Remus avea deviaţii de comportament. „Orice problemă şi-o rezolva cu pumnul. Domnul profesor de matematică este exigent, dar nu cred că notele acordate de el l-au determinat pe Remus să sară de pe bloc. El era slab la aproape toate materiile.", îşi aminteşte Ileana Cornoiu.

Tatăl l-ar fi ameninţat că îl aruncă în stradă

Părinţii lui Remus sunt divorţati, iar tatăl copilului s-a stabilit în Italia. Fosta învăţătoare a micuţului susţine că cei doi nu s-au interesat de situaţia copilului. „Eu i-am cunoscut abia când elevul era în clasa a II-a. M-a surprins că se certau la uşa clasei şi dădeau vina unul pe celălalt", mai spune fosta învăţătoare a lui Remus. Bunicul copilului, Constantin Mustaţă, 60 de ani, îl acuză de această tragedie pe Robert Niţoi, tatăl lui Remus, care şi-ar fi ameninţat fiul. „I-a promis că, atunci când o să vină din Italia, îi dă chiloţii jos în faţa clasei, că îl trimite la cerşit, pe stradă, dacă nu învaţă. Îi trimitea cărţi cu martorii lui Iehova şi o scrisoare prin care îl obliga pe nepotul meu să facă parte din cultul acestora. Profesorul are şi el vina lui pentru că este foarte dur", a povestit el.

Pe lista neagră

Foaia pe care Grigore Vlădoiu, profesorul de matematică, a scris numărul de greşeli pe care fiecare elev le-a făcut. Remus Niţoi are opt greşeli, cele mai multe din clasă.

Copii expuşi la gesturi extreme

Psihologul Hanibal Dumitraşcu este de părere că sinuciderea este răspunsul pe care atât un copil, cât şi un adult îl au în faţa unei probleme pe care o văd fără rezolvare. „O notă proastă, în cazul unei persoane în formare, afectează grav imaginea despre el însuşi", a explicat specialistul. Dacă părintele şi profesorul exercită o presiune în plus, copilului i se induce foarte uşor „o imagine de sine defavorabilă". În plus, Remus provenea dintr-o familie dezorganizată. Realitatea ultimilor ani a demonstrat că tinerii acestor familii sunt predispuşi la gesturi extreme: sinucidere sau delincvenţă.

Prima testare a fost cea cu tabla înmulţirii. Remus a fost singurul copil care a făcut opt greşeli.
Grigore Vlădoiu
profesor de matematică

Teroarea notelor la mate

Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP), spune că această sinucidere este,
într-un fel, o reflectare a sistemului de educaţie greşit. „Există o presiune enormă asupra copiilor. Programa şi curricula sunt îngrozitor de încărcate, iar sistemul vrea să-i transforme în «enciclopedii ambulante»", spune Mihaela Gună. Ea adaugă: „Cel mai greu este la matematică, unde un copil are nevoie de aproximativ două ore de exerciţiu, acasă, pentru a înţelege tema predată la oră, în grabă, de către profesor".

Aşa se ajunge ca un copil care doreşte să ajungă la un liceu bun să trăiască sub teroarea notei şi a programei încărcate. Aceeaşi teroare poate fi împărtăşită, însă, şi de părinte, care cere uneori de la copil mai mult decât poate da acesta: „Şi părintele simte presiunea, dar trebuie să evaluăm realist potenţialul copilului şi să nu-i cerem imposibilul. Înainte de toate, copilul are nevoie de afecţiune!", spune Gună. (Mariana Bechir)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite