„Remanierea nu afectează acordul cu FMI“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, s-a arătat “îngrijorat” de faptul că arieratele, datoriile statului către mediul privat, afectează revenirea economiei, potrivit Mediafax.

Prezent, ieri, la un seminar organizat de Banca Naţională a României (BNR), Franks a spus că Ministerul Finanţelor Publice are o rezervă de bani suficientă pentru achitarea datoriilor.

La 2 septembrie, Ministerul Finanţelor a anunţat că va aloca 616 milioane de lei către spitale şi 383 de milioane pentru plata medicamentelor. Achitarea acestor datorii către sistemul sanitar este una dintre condiţiile impuse de FMI pentru a elibera următoarea tranşă a acordului stand-by, de 914 milioane de euro şi asta după ce fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a cerut nenumărate derogări de la plata lor.

Datorii duble

Executivul s-a angajat la ultimele negocieri cu FMI că va plăti, în al treilea trimestru al acestui an, 1,9 miliarde de lei arierate în sistemul sanitar. La finele lui iunie, arieratele totalizau două miliarde de lei, dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte efectul remanierii celor şase miniştri asupra acordului cu Fondul, Franks spune că acest lucru nu va afecta costurile de finanţare ale României sau eliberarea următoarei tranşe din acord. El a adăugat că scrisoarea de intenţie va fi trimisă board-ului FMI în a doua jumătate a lunii septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite