Relu Oleniuc: „Mergeam în deplasări cu trenul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este antrenor de volei de aproape 30 de ani, iar acum le pregăteşte pe sportivele divizionarei B Pro Volei Botoşani, cu care vrea să promoveze în prima divizie.

Relu Oleniuc a început să joace volei la nivel de juniori, după care a fost component al divizionarei B Politehnica Iaşi. A jucat la gruparea ieşeană până după terminarea facultăţii, iar apoi a decis să îşi înceapă cariera de antrenor.

Astăzi, Relu Oleniuc este cel mai experimentat antrenor din voleiul botoşănean. „Am jucat volei într-o perioadă în care nu se investeau atâţia banii, iar condiţiile erau net inferioare. Cu toate acestea, nivelul era unul foarte bun. Chiar şi la divizia A nivelul era mai bun decât acum", povesteşte tehnicianul. El mai spune că mergea la meciuri cu trenul.

Şi-a început cariera de antrenor în 1980

„Aveam echipe cu rezultate bune în cupele europene. Mergeam în deplasări cu trenul şi uneori când pierdeam legăturile ajungeam după două zile înapoi la Iaşi", îşi aminteşte Relu Oleniuc de perioada în care juca volei la Politehnica Iaşi.

În 1979, Relu Oleniuc a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Iaşi, iar un an mai târziu a decis să îşi înceapă cariera de antrenor la Clubul Sportiv Şcolar din Botoşani, unde a preluat o grupă de copii. De-a lungul timpului a pregătit sute de copii, unii dintre aceştia reuşind să ajungă la echipe importante din prima ligă a voleiului românesc. În 1990 a debutat ca antrenor la gruparea locală care evolua în divizia B. A antrenat timp de trei ani, după care, din lipsa resurselor financiare, această formaţie s-a desfiinţat.

O nouă experienţăÎn 2000, mai mulţi jucători botoşăneni, printre care Cătălin Buhăianu, actualul patron al echipei Pro Volei, Daniel Asăvoaie, Florin Ţurcanu, Răzvan Baltă sau Stelian Ghiţun, au revenit acasă după ce au evoluat la formaţii din prima divizie şi au dorit să reînfiinţeze o echipă de volei.

„Aveam o echipă bună, cu mulţi jucători experimentaţi şi cu două-trei achiziţii puteam să promovăm fără probleme în prima divizie. Şi de această dată, banii au fost problema şi până la urmă am ajuns să jucăm cu juniorii, iar apoi a trebuit să ne retragem", susţine antrenorul botoşănean.

După o pauză de câţiva ani, Cătălin Buhăianu a decis să înfiinţeze o nouă echipă de volei, de această dată de fete, unde Relu Oleniuc este antrenor, formaţie cu care speră să îşi îndeplinească visul şi anume promovarea în prima ligă.

Întrebări şi răspunsuri

Mai există motivaţie pentru a practica voleiul?

Există. Nu se câştigă precum în fotbal, dar este mai bine decât în urmă cu câţiva ani. Voleiul nu se compară cu fotbalul. Spre exemplu, un voleibalist campion mondial sau olimpic câştigă 200.000-300.000 euro, la fel ca un jucător de fotbal din liga I din România.

Ce şanse are Pro Volei de a promova în acest an?

Totul depinde de meciul de sâmbătă cu CSM Bucureşti. Dacă învingem, avem şanse mari. Totul este să trecem de CSM Bucureşti, pentru că în următoarea fază ne aşteaptă un meci cu o echipă pe care o cunoaştem bine. De promovat avem şanse, dar la momentul acesta cel mai important este să vedem dacă vom avea un buget care să ne permită menţinerea în prima ligă.

ce-i place: Antrenorul botoşănean este adeptul seriozităţii şi al punctualităţii şi spune că întotdeauna le-a cerut elevilor săi acest lucru. „Seriozitatea şi punctualitatea m-au caracterizat întotdeauna. Sunt chestiuni valabile peste tot, nu doar în sport", spune Relu Oleniuc.

ce nu-i place: Relu Oleniuc este mâhnit de lipsa de implicare a autorităţilor atât în sport, cât şi în celelalte domenii. Susţine că din această cauză România este cu mult în urma altor ţări din Europa.

profil

născut: 26.01.1955, Mehedinţi

educaţie: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Iaşi

experienţă: Antrenor de volei şi director al CSŞ Botoşani

familie: căsătorit

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite