Reguli noi pentru schimbul valutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ieri, casele de schimb valutar trebuie să afişeze cursul valutar pe un panou unic pe care nu se va mai trece nicio altă informaţie. În marile oraşe din ţară, cei mai mulţi operatori nu au aplicat noile prevederi legale pe motiv că nici nu au auzit de ele.

Potrivit noilor norme, care ieri au intrat în vigoare, pe panourile exterioare ale caselor de schimb valutar nu se vor mai afişa tarifele pentru cecurile de călătorie, care derutau adesea cetăţenii.

De asemenea, nici comisionul nu ar mai trebui să fie afişat deoarece în cursul valutar vor fi incluse toate taxele practicate de operatori, în cazul în care acesta există.

La Craiova, mulţi angajaţi ai caselor de schimb valutar au spus ieri că nu au fost informaţi despre schimbări. „Nu ne-a cerut nimeni să scoatem afişele de pe geam. În plus, oamenii s-ar speria de comisioanele mari. Aşa, prezintă mai multă siguranţă”, a declarat Mihaela Panduru, operator la un exchange din centrul oraşului.

Amenzi sau închiderea activităţii

Aceeaşi situaţie şi la unele case de schimb din Constanţa. „Noile reglementări sunt o necunoscută pentru mine. Ştiu doar ce am auzit la ştiri, însă patronatul nu mi-a spus nimic. Deci nu am ce schimbări să fac”, a spus Adriana Dragomir, casieră.

Mai multe case de schimb valutar din Braşov au primit, ieri, vizite din partea inspectorilor pentru protecţia consumatorilor. „Am fost informaţi că până miercuri trebuie să ne încadrăm în noile norme şi că altfel s-ar putea să fim amendaţi sau chiar închişi. Să sperăm că până mâine ne vom conforma”, a declarat Cărăuşu Ilie.

Clienţii spun că schimbarea este bună, de multe ori fiind înşelaţi „legal” doar pentru că nu au văzut comisionul. „Am schimbat 400 de euro, însă nu am vazut nimic nou la casa de schimb. Am auzit că autorităţile încearcă să pună capăt jafului potlogăriilor tolerate de lege şi, sincer să fiu, îmi doresc din tot sufletul să-mi pot schimba banii fără să mă gândesc că pot fi păcălit”, a spus Ion Axinte.

Amenzile pe care le riscă cei care nu vor respecta noile norme sunt între 1.000 şi 10.000 de lei, şi chiar suspendarea activităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite