Regulament coaliţie PSD-PDL: liderul Senatului, vicepreşedinte CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Regulamentul privind funcţionarea coliţiei la nivel central şi local", stabilit de PSD şi PDL, prevede, printre altele, ca preşedintele Senatului să preia funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Potrivit documentului, părţile semnatare ale documentului se obligă să modifice Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), astfel încât preşedintele Senatului să preia funcţia de vicepreşedinte al CSAT. Printre prevederile Regulamentului se mai numără:

1. Executivul va cuprinde un post de vice-prim-ministru care va reveni părţii care nu deţine funcţia de prim-ministru. De asemenea, partea care nu deţine funcţia de prim-ministru are drept de primă opţiune pentru una dintre celelalte funcţii de membru al Guvernului.

2. Repartizarea celorlalte funcţii de membru al Guvernului se va face în sistem paritar, fiecare parte alegând pe rând câte două dintre celelalte funcţii astfel încât numărul miniştrilor ce revine fiecăreia dintre cele două părţi să fie egal.

3. Conform principiului ministerelor monocolore, funcţiile politice din cadrul unui minister sau altă structură a administraţiei publice centrale revin aceleiaşi părţi. Pe cale de excepţie, la fiecare minister va fi numit un secretar de stat din partea celeilalte părţi.

4. Nerespectarea prevederilor protocolului Coaliţiei PDL-PSD, atacurile între părţi sau la adresa reprezentanţilor celeilalte părţi şi nerespectarea deciziilor organismelor de conducere vor fi sancţionate.

5. Partidele Coaliţiei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor acestora.

6. Primul-ministru poate propune motivat revocarea unui ministru numai după consultarea conducerii celeilalte părţi şi cu informarea în aceleaşi condiţii a Biroul Politic Coordonator Central (BPCC)

7. Se înfiinţează un Colegiu al Preşedinţilor, care să coordoneze coaliţia la nivel naţional, format din preşedinţii celor două partide, şi un Birou Politic Coordonator Central format din câte şapte reprezentanţi ai fiecărui partid.

8. Parlamentarii Coaliţiei nu vor iniţia semna sau vota pentru susţinerea unei noi moţiuni simple sau de cenzură în toată perioada de funcţionare a Coaliţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite