Regrete la final de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bush n-ar fi vrut să rămână în istorie drept un lider belicos Preşedintele american a recunoscut că retorica folosită în timpul primului mandat l-a făcut să fie perceput drept un

Bush n-ar fi vrut să rămână în istorie drept un lider belicos

Preşedintele american a recunoscut că retorica folosită în timpul primului mandat l-a făcut să fie perceput drept un "tip dornic de război".

George W. Bush şi-a exprimat părerea de rău faţă de divergenţele din cadrul comunităţii internaţionale, create în urma războiului din Irak.

Într-un interviu acordat cotidianului "The Times", el a recunoscut că discursul său dur a creat lumii impresia că ar fi "un tip belicos". Folosirea unor expresii de tipul "pe ei" sau "să-i prindem morţi sau vii" nu au făcut decât să contureze şi mai bine această imagine.

"Privind în retrospectivă, cred că aş fi putut folosi un alt ton, o altă retorică." Bush a adăugat că principalul său obiectiv pentru ultimele şapte luni la Casa Albă este să lase succesorului un cadru diplomatic pentru rezolvarea dosarului iranian şi înfiinţarea unui stat palestinian. În opinia lui, noul preşedinte va continua probabil politica actuală "în raport cu Iranul".

Întâlnire la vârf axată pe Iran

Problema dosarului nuclear iranian s-a aflat şi pe agenda întrevederii de ieri de la Berlin dintre preşedintele american şi cancelarul german Angela Merkel. Cei doi au subliniat importanţa intensificării presiunilor asupra Iranului, pentru a determina această ţară să-şi întrerupă programul de îmbogăţire a uraniului.

Bush a afirmat că "toate opţiunile rămân deschise" dacă Iranul refuză să abandoneze programul nuclear. Alte subiecte abordate au fost lupta împotriva terorismului, situaţia din Irak, din Afganistan, Orientul Mijlociu şi schimbarea climatică.

Preşedintele american şi-a făcut însă timp şi pentru relaxare. Echipat cu cască şi ochelari de soare, Bush s-a plimbat timp de o jumătate de oră în apropiere de castelul Mesenberg, acolo unde a fost cazată delegaţia americană. La sfârşitul zilei, preşedintele american a părăsit Germania, îndreptându-se spre Roma.

Privind în retrospectivă, cred că aş fi putut folosi un alt ton, o altă retorică
George Bush, preşedinte SUA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite