Reglementări noi la concedierea bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reglementări noi la concedierea bugetarilor
Reglementări noi la concedierea bugetarilor

Executivul a acceptat în urma şedinţei de ieri 73 dintre cele 1.067 de amendamente formulate la legile privind salarizarea şi reorganizarea instituţiilor.

Guvernul se va reuni din nou astăzi pentru a analiza şi amendamentele propuse la Legea Educaţiei.

Familiile monoparentale, ocolite de concedieri

Cât priveşte legea reorganizării agenţiilor guvernamentale s-a stabilit că familiile monoparentale vor fi cel mai puţin afectate în urma procesului de restructurare.

„Printre amendamentele preluate, unul se referă la modificarea articolului privind încetarea raporturilor de muncă şi va fi folosită sintagma «familii monoparentale» în locul sintagmelor «femei care au în îngrijire copii» şi «bărbaţi văduvi sau care au în îngrijire copii», pentru a se evita o interpretare discriminatorie a textului de lege. Astfel, disponibilizarea va afecta în ultimul rând familiile monoparentale“, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Potrivit proiectului de lege înaintat Parlamentului, disponibilizările în urma restructurării agenţiilor guvernamentale vor fi efectuate până cel mai târziu la sfârşitul acestui an, pe baza unor criterii legate de îndeplinirea condiţiilor de pensionare, venitul unuia dintre soţi, performanţa în activitate, copii în întreţinere şi eventuale sancţiuni.

Concediul postnatal, considerat vechime

Tot ieri, Executivul a acceptat un amendament la legea salarizării prin care concediul de maternitate este considerat vechime în muncă.

Un articol distinct introdus vizează alcătuirea unei echipe de specialişti din ministere şi sindicatele reprezentative care vor lucra până la 30 iunie 2010 la modificarea legii salarizării.

Un alt amendament acceptat a fost şi cel care se referă la ponderea în PIB a cheltuielilor de personal în sectorul bugetar, care va scădea până în 2015 la 7% din PIB, faţă de 6% din PIB, cât se prevedea iniţial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite