Botoșani: M. Chris Nedeea: Regizorul fascinat de pescuit (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoșani: M. Chris Nedeea: Regizorul fascinat de pescuit (PORTRET)
Botoșani: M. Chris Nedeea: Regizorul fascinat de pescuit (PORTRET)

Director şi iniţiator al Festivalului Internaţional de Teatru Experimental MAN.In.FEST de la Cluj, M. Chris Nedeea a pus în scenă, până în prezent, 33 de spectacole.

Regizorul M. Chris Nedeea (pe numele din buletin Cristian Nedea) ne-a povestit că pasiunea lui pentru regie nu este nici tradiţie de familie şi nici măcar o ambiţie personală. A fost, după cum chiar el spune, „un lanţ de accidente“.

Chris a intrat cu zece pe linie în liceu la matematică - fizică, deci fără nicio legătură cu partea umanistă. „Eram total acultural. Apoi am dat admitere la Politehnică. Eram tânăr, student şi lipsit de bani. Am început să particip la concursuri şi aşa am câştigat primii bani din scris povestiri, apoi poezie şi abia la urmă teatru“, punctează regizorul.

S-a îndrăgostit de Brăila

A fost îndrumat să dea la regie de Theodor Stermin Smeu. „Şi-a găsit timp să-mi citească o piesă şi să se amuze copios, şi-a găsit timp apoi să-mi devină prieten şi să mă convingă să intru acolo şi să-mi montez singur piesa“, spune bptpşăneanul. În prezent, M. Chris Nedeea este regizor artistic la Teatrul de Stat Oradea şi la Teatrul Naţional Cluj Napoca.

A lucrat ca asistent de arta regiei la Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj şi a semnat regia a numeroase spectacole în o mulţime de teatre din ţară. Ultima destinaţie este Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila. Botoşăneanul mărturiseşte că a ajuns aici „exasperat“ de un coleg de la Teatrul din Oradea, care-l înnebunise cu „ce fain e la Brăila, ce trupă mişto e acolo, ce clădire impresionantă au şi ce atmosferă frumoasă de lucru“.

„Am profitat de faptul că aveam un proiect la Chişinău şi, în drum, m-am oprit să cunosc oamenii din teatrul brăilean“, susţine artistul. Acum regizorul e fascinat de frumuseţea oraşului, de liniştea şi oamenii locului. Regizorul M. Chris Nedeea a montat la Brăila spectacolul „Cum am învăţat să conduc“, de Paula Vogel, care a avut premiera anul acesta, pe 5 mai. Textul a primit Premiul Pulitzer pentru dramă în 1998. Este vorba despre o poveste zguduitoare, scrisă şi jucată într-un mod comic, despre supravieţuirea văzută prin prisma relaţiei zbuciumate dintre o tânără şi un bărbat în vârstă.

Piesa de teatru s-a născut în urma unui schimb interesant între regizorul M. Chris Nedeea şi directorul artistic al Teatrului „Maria Filotti“, Radu Nichifor. „L-am rugat pe Radu Nichifor să mă înveţe să pescuiesc în ape curgătoare, iar el mi-a pus o condiţie: să fac un spectacol aici“, îşi aminteşte Chris de începuturile sale pe meleaguri brăilene.

Profil
Născut. 10 februarie 1973, Botoşani.
Studii. Doctorand în Ştiinţe Umaniste al Universităţii „Babeş-Bolyai“, Cluj.
Familie. Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vă oboseşte cel mai mult?
Să negociez problemele legate de disfuncţionalităţi, problemele legate de producţie, discuţiile cu contabilitatea şi amânările de multe ori repetate ale aducerii decorului la scenă. Mai sunt şi altele, dar mă limitez la acestea. 
Ce surprize mai pregătiţi publicului brăilean?
Aş vrea să fie «Full Monty», bazat pe piesa care a inspirat filmul omonim din 1997, cu umor de calitate şi situaţii uşor recognoscibile în tranziţia românească, de la Brăila şi de oriunde. Aşadar, un spectacol de scenă mare şi de mare public. Sper să se adeverească discuţiile purtate cu conducerea teatrului despre acest proiect.

Ce-i place
Îmi place să pescuiesc pentru că nu are nicio legătură cu teatrul. Am ajuns la Brăila tocmai din cauza pescuitului, deşi nu am apucat să fac asta niciodată aici. Îmi place fotbalul, iar echipa mea favorită este CFR Cluj. Uneori, îmi place şi teatrul.
Ce nu-i place
Nu-mi place pescuitul atunci când nu prind nimic şi teatrul atunci când nu-mi iese. Nu-mi place faptul că nu am suficienţi bani şi uneori nici pe mine nu prea mă plac. Nu iubeşte oraşele mari, sufocate de agitaţie şi cele care nu sunt aşezate lângă o apă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite