„Regele alcoolului“, mânării cu Fiscul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri bistriţean Titus Iliuţă ar fi fost sprijinit să comită infracţiuni de către funcţionari ai statului. Mai mulţi inspectori ai Gărzii Financiare din Transilvania sunt cercetaţi după ce l-ar fi ajutat pe milionarul Titus Iliuţă să falsifice o serie de documente.

„Regele alcoolului", Titus Iliuţă, arestat la 31 mai 2010 pentru rambursări ilegale de TVA şi pentru spălare de bani, este acuzat de procurori că ar fi falsificat mai multe documente cu ajutorul unor funcţionari din cadrul Fiscului şi de la Garda Financiară din Bistriţa-Năsăud.

Mai citeşte şi:

Reguli noi în războiul  cu evaziunea fiscală

Milionarul este cercetat de DIICOT într-un dosar în care prejudiciul adus bugetului de stat este de peste 5.795.803 lei. Anchetatorii au arătat că Titus Iliuţă a organizat o filieră financiară, formată din mai multe societăţi de tip fantomă pe care le controla prin interpuşi: soţia, ginerele, angajaţi sau alţi parteneri de afaceri.

Timp de şase ani, aceste societăţi ar fi eliberat 257 de facturi fiscale care atestau în fals comercializarea de bunuri şi prestarea de lucrări de construcţii, în valoare de 29.771.426 de lei, către societăţile lui Titus Iliuţă. Un astfel de exemplu: lucrarea de construcţie a unui drum de acces care făcea legătura dintre societate şi satul Chintelnic din Bistriţa-Năsăud, dar când au venit procurorii au găsit „traseul unor poteci pe teren viran care se terminau fie în râu, fie în bălării".

Facturi falsificate

În timpul cercetărilor, procurorii au observat că mai multe documente financiare, luate de la societăţile milionarului, au fost plăsmuite, în favoarea lui Titus Iliuţă, cu complicitatea unor funcţionari de la Garda Financiară sau de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Este vorba de 61 de facturi fiscale, emise în perioada septembrie 2003 - martie 2005, prin care DGPF Bistriţa-Năsăud deconta TVA către SC Prisma Prod SA Şieu Măgheruş, una dintre firmele lui Titus Iliuţă. Printre actele „măsluite" se mai numără 63 de devize de ofertă şi 77 de foi de parcurs, care au fost depuse doar în fotocopie, pentru ca, în urma expertizei, să nu fie depistată vechimea scrisului.

„Titus Iliuţă a completat - după ce facturile originale fuseseră ridicate de procuror - multe dintre acestea, încercând să le dea o aparenţă de legalitate şi a profitat de complicitatea organelor fiscale locale ce i le-au pus la dispoziţie", a mai notat magistratul. Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri menţinerea în arest a omului de afaceri Titus Iliuţă.

În vizorul procurorilor

Judecătorul Dorel Matei, de la Tribunalul Bucureşti, cel care a decis arestarea preventivă a omului de afaceri, a arătat că „există indicii că a implicat în activitatea sa funcţionari ai statului cu atribuţii de control, element ce impune cu necesitate privarea de libertate a inculpatului".

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite