Regele Mihai, sărbătorit la 80 de ani de la urcarea pe tron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost aşteptat în picioare şi s-a intonat, la sosire, imnul regal. La 80 de ani de la urcarea pe tron, regele Mihai a fost sărbătorit la Palatul Cantacuzino, în cadrul unei manifestări

A fost aşteptat în picioare şi s-a intonat, la sosire, imnul regal. La 80 de ani de la urcarea pe tron, regele Mihai a fost sărbătorit la Palatul Cantacuzino, în cadrul unei manifestări organizate de Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc - INMER.

"Uniţi-vă, oameni/Să fim o vrere/O bucurie/Şi o durere/Să fim o pace/Să fim un dor/Să fim un ţipăt/Sfâşietor". Îmbrăcaţi în alb şi roşu, cu feţe congestionate de emoţie şi de căldură, copiii din corul "Trison" de la Chişinău au ales să interpreteze, în faţa fostului suveran, cântece româneşti din care au răzbătut, cu putere, mesaje de unire. "Ştefan cel Mare", "Casa ta", "Steaua limbii noastre", i-au cântat coriştii celui care susţinea, la un moment dat, că "pentru România, cel de-al Doilea Război Mondial nu s-a încheiat, pentru că Basarabia şi Bucovina nu au revenit la patria mamă".

Mesajul: revenirea la monarhie

N-avea nici şase ani când a devenit regele Mihai I al României. "Am trăit acele zile fără a fi pe deplin conştient de evenimente. Bunicul meu, regele Ferdinand, abia murise de cancer. Şi iată că primeam telegrame de felicitare din lumea întreagă, aşa cum se obişnuieşte, când eu probabil abia ştiam să citesc!", mărturisea regele Mihai în lucrarea "O domnie întreruptă". La 80 de ani de la momentul înscăunării, fostul suveran a fost sărbătorit, la Palatul Cantacuzino, în cadrul unei festivităţi pe parcursul căreia s-a auzit frecvent "Trăiască regele!". "Asistând cu întristare la deteriorarea climatului politic, considerăm că instituţia cea mai adecvată pentru România rămâne monarhia constituţională", a precizat Dinu Zamfirescu, preşedintele INMER, iar autoarea programului, Marilena Rotaru, l-a completat, în aplauzele susţinute ale participanţilor: "Toţi cei care suntem aici dorim întoarcerea la adevăr. Nu noi suntem stăpânii adevărului, adevărul este stăpânul nostru. Amintesc faptul că, într-un articol dintr-o serie apărută în cotidianul <> , analistul german Wilfried Lang susţinea restaurarea unui adevăr istoric şi juridic: de drept, România este şi astăzi regat, iar suveranul ei e Majestatea Sa Mihai I". Printre invitaţi, i-am zărit pe Lascăr Zamfirescu, coleg de liceu cu regele, pe Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, precum şi pe istoricul Neagu Djuvara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite