Regele Mihai şi-a recuperat Peleşul şi Pelişorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a semnat, ieri, decizia de restituire a castelelor Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, către regele Mihai I. Retrocedarea celor două

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a semnat, ieri, decizia de restituire a castelelor Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, către regele Mihai I. Retrocedarea celor două castele şi a terenurilor aferente s-a făcut în baza Legii 10 din 2001, potrivit căreia Regele Mihai, prin Principesa Margareta, a cerut restituirea în natură a domeniului Peleş din Sinaia şi a anexelor situate în aceeaşi localitate. Tot ieri, directorul Centrului European de Cultură Sinaia, Cristiana Cauteş, a semnat deciziile privind restituirea complexelor Stăvilari şi Ceramica. Iorgulescu a declarat că, cel mai probabil săptămâna viitoare, un reprezentant al guvernului şi un reprezentant al Casei Regale vor semna, la Castelul Peleş, în cadrul unei ceremonii, memorandumul de retrocedare a domeniului Peleş. Memorandumul, aprobat de guvern pe 20 februarie, prevede ca Peleşul să rămână muzeu, în posesia statului, iar Casa Regală să nu nu mai solicite niciodată retrocedarea bunurilor mobile din Muzeul Peleş şi Foişor. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Palatul Foişor, care va rămâne statului român şi va fi "reşedinţă de protocol". Odată semnate actele de retrocedare, Casa Regală va înainta o ofertă de vânzare a proprietăţilor către statul român, care are drept de preempţiune. Apoi, o comisie formată din specialişti români şi străini va evalua domeniile, pentru a stabili suma de achiziţie, punct de plecare pentru negocieri ulterioare.

Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a precizat pentru Mediafax că suma de 30 de milioane de euro, despre care s-a tot vorbit, "este rezonabilă". "Cu cât MCC îşi face evaluarea mai repede, tot atât de repede se va face şi operaţiunea de vânzare", a mai spus Adrian Vasiliu, subliniind că există şi o "sumă limită", sub care Casa Regală nu doreşte să negocieze vânzarea celor două obiective.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite