Refugiaţii sudanezi încep o viaţă nouă din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ora 02.40: Alţi 42 de refugiaţi originari din Sudan au ajuns noaptea trecută cu o cursă charter

Refugiaţii veniţi acum, împreună cu cei 97 sosiţi în decembrie la Timişoara, sunt găzduiţi la Centrul de Tranzit.

În 17 decembrie au sosit la Timişoara primii 97 de refugiaţi sudanezi. Ei au fost urmaţi noaptea trecută de încă 42, dintre care 17 minori, trei cu vârste sub patru ani. Toţi vin din Irak, unde au ajuns în urmă cu 20 de ani. Sudanezii au plecat din ţara lor în 1988 din cauza grupării rebele Janjaweed care i-a persecutat. S-au refugiat în Irak, unde unii dintre ei şi-au şi găsit neveste din Irak. Este şi cazul lui Zakaria şi Halima, o familie din grupul de refugiaţi, a căror fetiţă, Hanah, la numai trei luni este şi cel mai tânăr membru al grupului. Pentru că s-a căsătorit cu un negru african, Halima, a făcut puşcărie. „Când m-am dus să-i scot din închisoare, am fost şi eu bătut”, şi-a amintit Zakaria. Pentru că nu mai suportau teroarea irakiană, sudanezii au încercat să plece în Iordania, însă au fost întorşi la graniţă, bătuţi şi li s-a luat tot ce aveau. Tot ce le-a mai rămas a fost să se refugieze într-o tabără improvizată din nordul Irakului, unde au fost nevoiţi să înfrunte furtunile de nisip, frigul şi teroarea grupărilor rebele irakiene, care i-au şi ucis pe 17 dintre ei.

Timişoara, popasul spre siguranţă
Prin intermediul soldaţilor americani dintr-o bază militară învecinată au primit mâncare, iar cazul lor a fost preluat de organizaţiile umanitare internaţionale.

Refugiaţii sudanezi vor sta la Timişoara, maximum şase luni, timp în care autorităţile vor găsi soluţii permanente pentru siguranţa lor. În acest timp li se vor efectua controale medicale amănunţite, vor fi trataţi dar şi amprentaţi şi vor fi ajutaţi să obţină toate documentele de identitate. Cea mai probabilă destinaţie a lor este America. „Cei mai mulţi refugiaţi sudanezi vor merge în America, iar ceilalţi în câteva dintre cele 19 state care pot primi refugiaţi”, a declarat pentru Adevărul, reprezentantul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în România, Machiel Salomons.

Pribegie
Pentru că nu mai suportau teroarea irakiană, au încercat să plece în Iordania

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite