Refugiat sudanez, mort la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei 97 de refugiaţi africani a decedat în spital. Bărbatul care a murit era grav bolnav şi a fost internat imediat ce a ajuns în Banat. Refugiaţii sudanezi au fost aduşi dintr-o

Unul dintre cei 97 de refugiaţi africani a decedat în spital. Bărbatul care a murit era grav bolnav şi a fost internat imediat ce a ajuns în Banat. Refugiaţii sudanezi au fost aduşi dintr-o tabără improvizată de la marginea Irakului, în 17 decembrie 2008.

După o săptămână, unul dintre ei, Rashed, de 52 de ani a fost internat în spital. Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a fost suspect de TBC şi avea diabet. Bărbatul a murit vineri la spital. Acesta nu avea rude în grup.

Terorizaţi de rebeli

Refugiaţii au plecat în 1988 din Sudan din cauza terorii la care erau supuşi de rebelii Janjaween. „Ne-au luat pământurile, casele şi cămilele şi ne-au omorât familiile”, a spus Yousif, unul dintre refugiaţi.

Ei s-au refugiat în Irak, unde au fost discriminaţi rasial, fiind nevoiţi să se refugieze într-o tabără improvizată, unde au îndurat frigul şi furtuni de nisip dar şi atacuri armate ale rebelilor irakieni.

Înmormântare strict musulmană

Rashed a fost înmormântat la Salonta, unde este singurul cimitir musulan din zona de vest. Primăria Timişoarei a pus la dispoziţie un autobuz cu care să meargă şi o parte din refugiaţi. Înmormântarea a fost oficiată de imamul de la moscheea musulmană din Timişoara, iar ritualul musulman a fost respectat cu stricteţe.

Trupul trebuie spălat şi învelit în pânză fără nici o cusătură. Trupul neînsufleţit se pune în mormânt culcat pe partea dreaptă, cu capul spre Mecca. La înmormântare nu pot participa femeile, iar rudele şi prietenii ţin trei zile de doliu în memoria decedatului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite