Reforma sistemului de sănătate în SUA: votul va fi dat astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reforma sistemului de sănătate în SUA: votul va fi dat astăzi
Reforma sistemului de sănătate în SUA: votul va fi dat astăzi

Votul, extrem de aşteptat, asupra reformei sistemului de sănătate susţinute de preşedintele american Barack Obama va avea loc într-un final sâmbătă în Camera Reprezentanţilor după înlăturarea unui ultim obstacol legat de problema avortului şi o ultimă vizită a preşedintelui la Capitoliu, sediul Congresului american, transmite AP.

Preşedintele Obama are programată pentru sâmbătă dimineaţa o deplasare la Capitoliu, pentru a pleda pentru ultima oară cauza reformei sale, prioritatea numărul unul a programului său de politică internă, şi pentru a lansa unui apel personal tuturor politicienilor din tabăra democrată.

În faţa opoziţiei unanime a republicanilor, democraţii trebuie să conteze practic pe toate voturile din Cameră pentru a putea fi adoptată această reformă majoră, dorită de tabără progresistă din America de peste jumătate de secol.

Dar, până vineri seara un grup de reprezentanţi democraţi anti-avort ameninţau că nu vor vota în favoarea textului ca urmare a unei dispoziţii care prevedea includerea întreruperii voluntare de sarcină în cadrul asigurărilor propuse de stat.

Vineri seara, după ore de negocieri în cadrul unei întâlniri prezidate de preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, s-a ajuns la un compromis cu democraţii anti-avort, aceştia având posibilitatea, în timpul dezbaterilor din şedinţa plenară, să supună votului un amendament care introduce noi restricţii legislaţiei.

După luni de lobby făcut de Casa Albă, ultima versiune a proiectului de reformă a sănătăţii prevede extinderea asigurării de sănătate la 96 la sută din americani şi interzice companiilor de asigurări să refuze să încheie poliţe de asigurare din considerente de istoric medical. De asemenea, textul prevede punerea în competiţie a sectorului de stat şi a celui privat pentru vânzarea poliţelor de asigurare şi obligă angajatorii să propună o asigurare de sănătate angajaţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite