Reducerea dobânzilor de referinţă stabilizează uşor piaţa financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federal Reserve, BCE, precum şi băncile centrale din Marea Britanie, Elveţia, Canada şi Suedia au redus, miercuri, dobânda cheie, în încercarea de a calma cea mai gravă criză financiară din ultimii 70 de ani. Consecinţa imediată a fost pozitivă pentru evoluaţia burselor europene, iar aceste evoluţii se reflectă benefic şi în de cursul de schimb.

Moneda naţională a deschis şedinţa de joi cu o apreciere bruscă de circa şase bani, de la aproape 3,89 lei/euro până la sub 3,83 lei/euro, într-o inversare de tendinţă susţinută de decizia de miercuri a marilor bănci centrale şi de dobânzile mari, atractive pentru plasamente.

"Dacă înainte se putea pune inversarea de trend a leului pe seama unei eventuale intervenţii a BNR în piaţă, decizia băncilor centrale de ieri a susţinut clar leul.  Pare să se fi produs o inversare de trend, mai pronunţată la nivelul leului decât la alte valute din regiune. Este un interes de investiţii pe leu, atât timp cât avem unele din cele mai mari dobânzi din zonă", a declarat dealerul, Ioan Bîrle, pentru NewsIn.

Pe pieţele internaţionale, moneda americană a pierdut teren în faţa euro, de la 1,358 dolari/euro până peste 1,37 dolari/euro, iar la 10:45, ora României, euro era cotat cu 1,3711 dolari.

Dobânzile overnight din piaţa interbancară se menţin ridicate, la 14-16% pe an, semnificativ peste nivelul dobânzii de politică monetară, de 10,25% pe an.

Bursei de Valori Bucureşti pe verde după prima jumătate de oră, de la deschidere

Sectorul SIF a trecut pe verde după prima jumătate de oră a şedinţei bursiere de joi, cu o creştere puternică de 3,25%, după ce în primele minute pierduse aproape 2%, corelându-se cu marile burse europene care debutaseră într-o notă optimistă, pe fondul intervenţiei concertate a băncilor centrale.

În debutul şedinţei de joi, lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sporea uşor, la 4,81 milioane lei (1,23 milioane euro), faţă de nivelul consemnat la începutul şedinţei precedente, de 3,91 milioane lei (994.400 euro).

Bursele europene deschid pe verde, după prăbuşirile de miercuri

Marile burse europene au deschis şedinţa de joi în urcare, pe fondul deciziei luate de şase mari bănci centrale, printre care şi Banca Centrală Europeană (BCE), de a reduce rata dobânzii cheie, anunţă AFP, preluat de NewsIn.

Indicele vedetă al bursei din Bruxelles, BEL 20, a urcat cu 1,45%.

Astfel, indicele bursei londoneze Footsie-100 a crescut cu 1,48%, faţă de nivelul atins la închiderea şedinţei.

Pe bursa din Frankfurt, indicele Dax a deschis şedinţa în creştere cu 0,81%, după o coborâre de 6% înregistrată în şedinţa anterioară.

Bursa din Paris a debutat, de asemenea, în urcare, indicele CAC 40 avansând cu 2,09% şi recuperând parţial pierderile masive de 6,31% înregistrate în şedinţa de miercuri.

RTS, principala bursă din Moscova, a deschis şedinţa de joi în creştere cu 5,39%, în timp ce bursa Micex a urcat cu 8,75%, după ce înregistraseră grave căderi în ziua anterioară.

Indicele ATX al burseri din Viena a deschis şedinţa de joi în urcare cu 1,84%, după o coborâre anterioară fără precedent de 8,71% .

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite