Reding către Ponta: Nu uita de lista lui Barroso!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviane Reding a criticat de mai multe ori Guvernul de la Bucureşti
Viviane Reding a criticat de mai multe ori Guvernul de la Bucureşti

Vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding se arată extrem de îngrijorată de intimidarea judecătorilor de la CCR şi de neîndeplinirea angajamentelor faţă de UE.

Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, a răspuns imediat scrisorii Curţii Constituţionale a României (CCR), care a semnalat Bruxelles-ului presiuni politice grave şi l-a asigurat pe preşedintele acestuia, judecătorul Augustin Zegrean, că situaţia politică şi instituţională este foarte atent monitorizată, că Executivul UE este hotărât să asigure respectul pentru statul de drept şi independenţa justiţiei în această ţară. 

Atacuri foc cu foc la adresa CCR

Scrisoarea CCR descrie în detaliu atacurile, pe mai multe fronturi şi de natură diferită, la care judecători ai Curţii au fost suspuşi, la fel ca şi desconsiderarea publică a deciziilor acestei instanţe prin declaraţii la cel mai înalt nivel, începând cu preşedintele interimar Crin Antonescu. „La 6 iulie 2012, înainte de şedinţa Curţii cu privire la avizul consultativ pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui României, judecătoarea Aspazia Cojocaru a primit ameninţări grave". Cu o zi înainte, Ministerul Justiţiei retrage o sesizare pe care o făcuse la ANI privind o presupusă incompatibilitate a unui judecător.

ANI se pronunţă şi arată că nu exista nicio problemă în cazul semnalat. CCR mai descrie apoi cum a fost nevoită să se pronunţe pe chestiuni de importanţă extremă cu deadline-uri „nerezonabile". „Curţii Constituţionale i-au fost date 24 de ore pentru a formula un aviz consultativ cu privire la suspendarea preşedintelui României. Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, precum şi alţi membri ai Parlamentului şi autorităţilor publice au declarat că vor continua procedurile de suspendare a şefului statului chiar şi fără acest aviz. (...) Curtea a continuat să primească termene scurte în ceea ce priveşte deciziile pentru interimatul Preşedinţiei României, astfel că, pe 9 iulie 2012, Curtea a emis şase decizii extrem de complexe, pentru care a primit sesizări cu doar câteva zile înainte de pronunţare", se mai arată în sesizarea preşedintelui CCR.

Recomandările CE, călcate în picioare

„Sunt extrem de îngrijorată în legătură cu aspectele asupra cărora mi-aţi atras atenţia", îi scrie Reding lui Zegrean în scrisoarea transmisă luni şi obţinută de „Adevărul". Comisarul pentru justiţie reaminteşte că raportul Comisiei Europene (CE) sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), adoptat pe 18 iulie, a subliniat îngrijorările Bruxelles-ului legate de statul de drept şi puterea judecătorească din România şi a făcut o serie de recomandări „urgente".  Acestea se referă în special la abrogarea ordonanţei de urgenţă care restrângea responsabilităţile CCR şi a celei care anula cvorumul pentru referendum, la punerea în aplicare a tuturor deciziilor CCR şi publicarea imediată în Monitorul Oficial, abţinerea de la numiri la Parchetul General şi DNA pe perioada preşedinţiei interimare. 

Raportul Comisiei Europene mai are un paragraf călcat în picioare până acum de politicienii USL şi pe care premierul Victor Ponta s-a angajat să-l respecte.  Potrivit acestui paragraf, Comisia a cerut Guvernului României să ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar, „cu un angajament de a disciplina orice guvern sau membru de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau a pune presiune asupra instituţiilor judiciare".

Singura salvare, sprijinul extern

Scrisoarea lui Zegrean se încheia cu o afirmaţie foarte gravă: „În urma dezbaterilor privind validarea referendumului de suspendare a preşedintelui României, Traian Băsescu, care a avut loc la 29 iulie 2012, un judecător le-a mărturisit celorlalţi judecători că i-a fost frică să voteze din cauza ameninţărilor primite de el şi de familia sa", se arată în ultimul paragraf al scrisorii CCR.

„Sunt în mod special îngrijorată cu privire la ultimul aspect pe care mi l-aţi semnalat şi anume, ameninţările împotriva unui membru al Curţii Constituţionale în legătură cu aşteptata decizie referitoare la validarea referendumului. Reamintesc faptul că politicienii nu trebuie să încerce să intimideze judecătorii nici înainte ca aceştia să ia decizii şi nici să-i atace după ce au luat decizii care nu sunt pe plac", se arată în scrisoarea lui Reding .

Critici repetate

Critica comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, la adresa Guvernului Ponta nu este singulară. În 11 iulie, Reding declara pentru „Financial Times" că măsurile luate de Guvernul Ponta sunt o ameninţare în ceea ce priveşte aderarea României la la Schengen în luna septembrie. De asemenea, Reding a spus că aşteaptă de la Guvernul Ponta fapte concrete, referindu-se la solicitările Comisiei europene. 

Mesajul Comisiei de la Veneţia

Reding l-a mai asigurat pe Zegrean că împărtăşeşte pe deplin declaraţia Comisiei de la Veneţia, grup de experţi independenţi în drept constituţional al Consiliului Europei, sesizată şi ea de CCR. Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, s-a declarat „şocat", expresie preluată şi de comisarul UE pentru Justiţie, de faptul că judecătorii Curţii Constituţionale dintr-un stat membru UE se văd nevoiţi, pentru a doua oară într-o perioadă foarte  scurtă de timp, să ceară ajutor extern şi să semnaleze presiuni politice grave.

Elmar Brok: Este intolerabil ca Victor Ponta să exercite presiuni asupra CCR

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, consideră intolerabile presupusele presiuni exercitate de premierul Victor Ponta asupra judecătorilor CC. Prin această declaraţie, Brok se alătură criticilor comisarului UE pentru Justiţie, Viviane Reding.

„Este intolerabil ca premierul socialist, Victor Ponta, să exercite presiuni asupra instanţei constituţionale şi ca judecătorii şi familiile acestora să fie ameninţaţi. Domnul Ponta încalcă principiul justiţiei independente", a declarat Brok într-un comunicat oficial, subliniind că tentativa de modificare ulterioară a rezultatelor unui vot democratic este inacceptabilă.

În acelaşi comunicat, Brok salută faptul că Viviane Reding îl susţine pe preşedintele Curţii Constituţionale din România, Augustin Zegrean.
Reding a arătat că este de acord cu declaraţia lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, în care acesta consideră inadmisibile presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale pentru influenţarea deciziei privind referendumul, într-un mod inedit: a postat pe contul de Twitter mesajul: „Sunt de acord".

"Domnul Ponta încalcă principiul justiţiei independente."
Elmar Brok preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite